Talouden synkkyyttä, mutta myös positiivisia paikallisuutisia Lounais-Hämeeseen

Suomen talouden nopea velkaantuminen edellyttää lisää vaikeita talouspäätöksiä. Hallitus pääsi niistä sopuun kehysriihessä viime viikolla. Hallitusohjelman mukaisten kuuden miljardin säästöjen ja työllisyysuudistusten päälle tarvittiin vielä kolmen miljardin talouspaketti, josta puolet uusia leikkauksia ja puolet veronkorotuksia.

Edellinen hallitus nukkui tämän ohi ”rahaa on” -politiikallaan, joka kasvatti julkisia menoja paljon laajemmin kuin sen kaudelle osuneet kriisit olisivat edellyttäneet. Suomen julkisen talouden velkaantuminen oli viime vuonna voimakkaampaa kuin yhdessäkään muussa Euroopan unionin jäsenvaltiossa.

Maksamme nyt velkojen korkoja niillä rahoilla, joita kipeästi tarvittaisiin esimerkiksi terveydenhuollon ongelmien korjaamiseen. Tämä ei voi jatkua.

Hallituksen kehysriihessä sopimat uudet säästöt ja veronkorotukset riittävät ennusteen mukaan pysäyttämään velkasuhteen kasvun. Näillä toimilla Suomi välttää juuri ja juuri EU:n alijäämämenettelyn.

Eduskunnassa on käyty värikästä keskustelua säästöistä. Oppositio vastustaa niistä jokaista. Vaihtoehtoja ei ole kuultu.

Säästöjen rinnalla tehdään toki paljon muutakin, suurempaa ja pienempää kehittämistä. Esittelin eduskunnalle hallituksen esityksen, joka kieltää ”vapen” eli sähkötupakan hallussapidon alaikäisiltä. Kouluille tulee viimein kaivatut keinot puuttua jopa alakoululaisten keskuudessa välitunneilla leviävään muoti-ilmiöön. Lisäksi laissa tuodaan nikotiinipussit tupakkalain piiriin. Tavoitteena on ehkäistä nikotiinipussien käyttöä nuorten keskuudessa. Nikotiinituotteiden käyttö muun muassa kiellettäisiin päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten sisä- ja ulkotiloissa sekä leikkikentillä.

Olen tarkka siitä, että sääntely ei mene holhouksen puolelle. Lasten ja nuorten eli alaikäisten kohdalla aikuisilla on kuitenkin vastuu puuttua ja kasvattaa. Vanhemmat ja koulut tarvitsevat riittävät keinot puuttua lasten ja nuorten kasvun ja terveyden kannalta haitallisiin ilmiöihin.

Rokotusoikeudet laajenevat uusille ammattiryhmille, myös apteekkeihin! Valtioneuvosto hyväksyi torstaina esityksestäni asetusmuutoksen, jonka myötä rokotuksia saavat jatkossa antaa terveydenhoitajien ja sairaanhoitajien lisäksi myös lähihoitajat, perushoitajat, hammaslääkärit, proviisorit, farmaseutit ja laboratoriohoitajat. Tavoitteena on nopeuttaa erityisesti kausirokotteiden kuten influenssa- ja koronarokotteiden antamista sekä lieventää terveydenhuollon henkilöstöpulaa.

Paikallisesti hyvä uutinen oli hallituksemme päätös osoittaa ensi vuonna neljä miljoonaa euroa maa- ja metsätalousministeriön t&k-investointitarpeisiin, erikseen mainittuna Jokioisten tutkimusnavetan uudistaminen! Iso raha, ja hyvän seudun yhteisen ponnistelun voimannäyte.

Suomi panostaa nyt ja tulevina vuosina vahvasti puolustusteollisuuteen. Syyt ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan, kasvanut kansainvälinen kysyntä ja ennen kaikkea myös omat huoltovarmuus- ja maanpuolustustarpeemme. Hämeelle tämä avaa suuren mahdollisuuden, sillä meillä on jo vahvaa puolustusteollisuuden osaamista, kuten Patria Hämeenlinnassa, Sako Riihimäellä sekä C.P.E. Production ja DA-Group Forssassa. Valtioneuvosto siunasi Puolustusvoimien 56 miljoonan euron tilauksen suojalevyistä Forssaan. Se tuo työtä, kasvua ja turvallisuutta.

Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 26.4.2024.


« »