Lasten ja nuorten terapiatakuusta tulee vihdoin totta

Lasten ja nuorten pahoinvoinnin ja mielenterveysongelmien kasvu on yksi pahimpia hälytysmerkkejä ympärillämme. Ahdistuneisuuden kokemukset ovat yleisiä erityisesti tytöillä. Yhä vahvistuva tutkimusnäyttö osoittaa yhteyden sosiaalisen median ja mielenterveyden oireilun välillä.

Kampanjoimme viime kevään eduskuntavaaleissa parempien mielenterveyspalvelujen puolesta. Olen iloinen, että tällä viikolla saatoimme lausuntokierrokselle lakiluonnoksen lasten ja nuorten terapiatakuusta. Vaikka raha on tiukoilla, hallitus panostaa lasten ja nuorten terapiatakuuseen 35 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta. Esitetyn lainsäädännön tavoite on, että lapset ja nuoret saisivat mielenterveyden häiriöihin ja niiden ehkäisyyn apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä.

Terapiatakuu koskee ensivaiheessa lapsia ja alle 23-vuotiaita nuoria. Se tuo ”lyhytinterventiot” lähelle lasten ja nuorten arkea – avun oikea-aikaisesti, tarpeeksi varhain. Terapiat etulinjaan -toimintamallin tehokkuudesta on hyvät, tutkimustietoon pohjaavat kokemukset.

Lapsi, nuori tai perhe pääsee hoidon tai tuen piiriin suoraan koulussa tai oman terveysaseman tai lapsiperheiden sosiaalipalveluiden kautta. Apu on maksutonta. Terapiatakuuesitys käsitellään eduskunnassa syksyllä budjettilakina ja se saadaan voimaan ensi vuoden alkupuolella.

Lapset ja nuoret tulevat terapiatakuun piiriin ensimmäisinä, mutta tärkeää on parantaa myös aikuis- ja vanhusväestön mielenterveyspalvelujen saatavuutta. Mielenterveysongelmat veivät yli 100 000 suomalaista pitkälle sairauslomalle viime vuonna. Hallitusohjelman mukaisesti etsimme tehokkaita keinoja puuttua kasvaviin mielenterveyspoissaoloihin mm. tuomalla lyhytterapiat myös työterveyshuoltoon. Keskusteluja käydään parhaillaan työmarkkinajärjestöjen kanssa hyvässä myötätuulessa.

Näille positiivisille ratkaisuille olisi kiva saada huomiota synkkien uutisten keskellä. Moni hyvä asia etenee. Yksi lisää on kela-korvausten korottaminen. Hallitus korottaa Kela-korvauksia ja uudistaa Kela-korvausmallia parantamaan terveyspalvelujen saatavuutta ja purkamaan jonoja.

Yksityisistä terveydenhoidon palveluista maksettavat Kela-korvaukset ovat erittäin käytettyjä. Jopa 40 % suomalaisista saa niitä vuosittain. Vuosikymmenten aikana Kela-korvausten korvaustaso on ollut huomattavasti nykyistä korkeampi. Vielä 1990-luvun lopusssa Kela-korvaus oli jopa 40 % yksityisten lääkäripalveluiden hinnasta. Siitä on vuosien varrella laskeuduttu alle kymmeneen prosenttiin. Nyt tasot nousevat maltillisesti. Fysioterapiakäynnit palaavat korvausten piiriin ensi vuoden alussa, ja suuhygienistille voi mennä korvattavalle käynnille ilman lähetettä.

Samalla Kela-korvaukset palautetaan hedelmöityshoitoihin. Ne poistettiin Marinin hallituksen aikaan. Minulle on edelleen epäselvää, miksi niin tehtiin maassa, jossa on syntyvyys ennätysheikkoa.

Äitienpäivänä on toivon viesti: hedelmöityshoitojen kela-korvauksen paluun turvin voi toteutua useamman perheen lapsitoive. Korvaustaso nousee merkittävästi aiemmasta, mikä lisää yhdenvertaisuutta. Hyvää sunnuntain äitienpäivää äideille ja äitiydestä haaveileville!

Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 10.5.2024.


« »