Nyt ei ole tiedossa hyviä uutisia

Jos emme tee nopeasti uusia säästöjä, Suomi on ensi vuonna EU:n liiallisen alijäämän menettelyssä. Se kertoisi siitä, että emme ole kyenneet hoitamaan omaa talouttamme, vaan komissio alkaa kohdistaa meihin toimia. Vuosien velkaantuminen ei voi enää jatkua. Tosiasiat on pakko myöntää, niin kuin jouduttiin tekemään erilaisissa olosuhteissa 90-luvun lamassa.

Hallitus on koko kevään valmistautunut maanantain ja tiistain kehysriiheen. Talouden tilannekuva on synkentynyt yhä viime kesästä. Hyvinvointialueiden kustannukset paisuvat, yksikään alue ei pysy budjetissa. 

Suomen valtio velkaantuu vaarallisesti ja pysyvästi. Näköpiirissä ei ole sellaista talouskasvua, joka tilanteen voisi korjata. Samaan aikaan meitä haastaa ennennäkemättömällä tavalla heikentyvä huoltosuhteemme. Ikääntyminen ja ennätyksellisen alhainen syntyvyys yhdistettynä korkeaan velkaan on herättävä yhtälö. Näkymä hyvinvointiyhteiskuntamme tilasta ei tällä hetkellä anna aihetta riemuun kenenkään näkökulmasta.

Mikään hallitus ei tee vaikeita päätöksiä kevyin perustein tai kurjistaakseen. Se ei tietenkään ole hallituksen tavoite nytkään – päinvastoin.

Jotta Suomi olisi hyvinvointivaltio myös tulevaisuudessa, kuluja on karsittava heti. Myös veroja joudutaan kiristämään, vaikka sitä hallitus ei mielellään tee, koska Suomi on jo erittäin kireän progressiivisen verotuksen maa. Veronkorotuksia ei haluta kohdistaa suoraan työhön ja yrittäjyyteen, sillä se söisi viimeisenkin talouskasvun toivon.

Suomi äänesti vuosi sitten talousvastuullisen hallituspohjan puolesta. Hallitus teki realistisen suunnitelman talouden suunnanmuutokseen jo kesällä hallitusneuvotteluissa, ja ohjelmaa on pantu toimeen tämän suunnitelman mukaan. Päätimme kuuden miljardin sopeutusohjelmasta ja vahvoista työllisyystoimista. Julkisen talouden tilannekuva oli synkkä jo silloin, ja valitettavasti synkistynyt entisestään. Marinin vasemmistohallituksen huoleton velkaantuminen oli vakava virhe. Jäljet näkyvät paitsi kasvavana velkavuorena, myös paisuvina valtionlainojen korkomenoina. Sote-uudistus tehtiin välittämättä kasvavista kustannuksista, mitoituksia kiristettiin vaikka henkilöstöä ei ole.

Suomen suunta tullaan kääntämään. Siitä ei tule helppoa, mutta säästöjen tie on pakko kulkea. Samalla on oltava sydäntä myöntää, että juuri tässä hetkessä helppoa ei tule olemaan. Vaikeita leikkauksia on edessä – ja ne koskevat kaikkia.

Panostuksia tehdään maanpuolustukseen ja rajan turvallisuuteen. Lasten ja nuorten terapiatakuu säädetään, peruskouluun ja mielenterveyspalveluihin on tulossa lisää rahaa. Vaikeiden valintojen keskellä nämä tuntuvat oikeilta.

Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 12.4.2024.

Kuva: Fanni Uusitalo, Valtioneuvoston kanslia


« »