Itärajan tilanne ja Välitä viljelijästä

Venäjän kyyninen, ilkeämielinen toiminta itärajalla ei horjuta Suomea. Suomen vastaus on selkeä ja vahva. Pääministeri Petteri Orpo antoi torstaina eduskunnalle pääministerin ilmoituksen itärajan tilanteesta.

Hallitus on hyvin informoitu ja toiminut päättäväisesti, kansallisen turvallisuuden puolesta ja kansainvälistä oikeutta kunnioittaen. Olemme sulkeneet rajanylityspaikkoja ja keskittäneet kansainvälisen suojelun hakemisen yhdelle ylityspaikalle. Rajavartiolaitos ja viranomaisten välinen saumaton yhteistyö ansaitsevat kiitoksen. Hallituksen toimet saivat laajan tuen eduskunnassa, mikä on sekin vahva viesti naapuriin. Kansallisen turvallisuuden asioissa olemme yhtenäisiä.

Voi hyvin olla, että nyt tehdyt toimet eivät riitä, ja siihen on varauduttu. Meillä on myös Nato-kumppaneidemme tuki. Pysymme päät kylminä, valppaina, mitä ikinä eteemme tulee.

Syksyn budjettilakien loppukiri on kiivaimmillaan eduskunnassa. Ensimmäiset säästölait ovat jo läpäisseet perustuslakivaliokunnan seulan. Luottamustakin on mitattu ja saatu. SDP, vihreät ja vasemmisto jättivät välikysymyksen nuorten tulevaisuudesta. Välikysymyksessä kärkenä oli kritisoida leikkausten vaikutuksia nuorten toimeentuloon. Oppositio jätti kuitenkin mainitsematta, että opiskelijoilla käytettävissä olevat tulot keskimäärin jopa kasvavat, kun huomioidaan korotukset opintolainassa. Suomessa on maksuton koulutus, enemmän koulutusmahdollisuuksia kuin koskaan ja opiskelijoiden talouden ja toimeentulon tuki on jatkossakin vahvasti pohjoismaisella tasolla, maailman kärjessä. Opintotuen tulorajoja on juuri korotettu, joten työskentely opintojen ohessa esimerkiksi kesäisin ja viikonloppuisin on entistä helpompaa. Julkista taloutta laitetaan kuntoon, jotta nuorille ei periytyisi velkavuorta.

Ensi vuoden sosiaaliturva- ja veromuutosten yhteisvaikutusten arviointi osoittaa, että kaikkiaan uudistukset vahvistavat työnteon kannustimia ja työllisyyttä jopa 65 000 uudella työllisellä. Suomi tarvitsee nämä uudistukset!

Sosiaaliturvaministerinä vastuulleni kuuluvat myös lomituspalvelut, jotka hallitus haluaa pitää vähintään nykytasolla, sekä Välitä viljelijästä -projekti, josta teemme pysyvän. Orpon hallitus on hyvä maa- ja metsätaloudelle ja arvostaa kotimaista ruoantuotantoa.

Välitä viljelijästä -hankkeen kautta maatalousyrittäjät ovat saaneet monipuolista apua sekä terveys- että taloushuoliin. MTK:n johtokunnassa vieraillessani sain palautetta, että Välitä viljelijästä on pelastanut jopa henkiä ja avioliittoja. Hallitus vakiinnuttaa toiminnan ja rahoituksen. Välitämme viljelijästä!

Lopuksi oman seudun edunvalvonta-asiaa. Teemme tällä hetkellä kovasti työtä sen puolesta, että Jokioisten tutkimusnavettainvestointi käynnistyisi. Investointi tarvitaan, jotta Lukella olisi maailmanluokan tutkimusinfrastruktuuri täällä seudullamme. Keskustelut Luken johdon, ministerikollega Essayahin ja alueemme vaikuttajien välillä ovat pitkällä – tavoitteena hyvät uutiset ennen joulua!

Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 25.11.2023.


« »