Jouluksi valmista – talous ja turvallisuus vahvistuvat Orpon hallituksen ensibudjetissa

Kaksi viikkoa jouluun on! Eduskunnassa politiikan käytävillä se on pitkä aika. Edessä ovat vielä budjetin palautekeskustelu ja äänestykset. Syksy on jälleen osoittanut myös sen, että yllätyksiinkin on varauduttava. Suomen valtionjohdon nopeiden toimien jälkeen suljetulla itärajalla on ollut rauhallista, mutta turvallisuustilannetta seurataan joka hetki.

Vuoden vaihtuessa Suomi valmistautuu presidentinvaaleihin. Sauli Niinistön valtakausi on päättymässä, ja seuraajasta tiedetään ainakin se, että NATO-Suomi saa kokeneen ja osaavan johtajan. Ehdokkaat ovat valtakunnan ulko- ja turvallisuuspolitiikan kirkkainta kärkeä, joten vaalidebateista voi odottaa korkeatasoisia. Ei varmaankaan ole suuri yllätys, että oma ehdokkaani on Alexander Stubb. Presidentin tehtävä on kansainvälistä politiikkaa, Suomen ääni maailmalla. Pitkästä kokemuksesta ja vastuuseen kasvamisesta on hyötyä epävarmassa, arvaamattomassa maailmassa.

Ensimmäinen puoli vuotta Orpon hallituksen aikaa on pian takana. Alku ei ollut helpoin. Kesällä käyty keskustelu puhdisti ilmaa ja teki selväksi rajat. Sen jälkeen yhteistyö perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa on toiminut hyvin. Tulemme toimeen ja kykenemme käymään keskustelua vaikeistakin asioista. Asiat sovitellaan ja ratkotaan.

Hallitusohjelmaan sitoutuminen on vahvaa, ja täytäntöönpano etenee suunnitelman mukaan. Olemme tarttuneet vaaleissa annettujen lupausten mukaisesti talouden ongelmien korjaamiseen sekä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden vahvistamiseen.

Vaikka talousarvion valmisteluaikataulu vaalien ja hallitusneuvottelujen jälkeen oli tiukka, saimme aikaan vastuullisen budjetin, jossa säästöjä on kaikkiaan yli miljardilla eurolla. Budjettipäätösten myötä työllisyyden on arvioitu vahvistuvan jopa 65 000 työllisellä. Se tuo toimeentuloa moneen suomalaiseen perheeseen.

Asiantuntijoiden ennusteissa Suomen talouden näkymä heikkenee. Edellisen hallituksen talouspolitiikan ja sote-uudistuksen jäljiltä koko julkinen talous on suurissa vaikeuksissa: raha ei riitä valtiolla, hyvinvointialueilla, eikä kunnilla.

Ennätysmäärä kuntia nostaa kuntaveroaan ensi vuonna – Forssakin.

Lisäpanostustarpeet Suomen ja suomalaisten turvallisuuteen pakottavat löytämään säästöjä toisaalta. On hyvin mahdollista, että hallitusohjelmassa sovitut säästöpäätökset eivät uusien ennusteiden myötä riitä.

Siksi nyt ei ole oikea aika perääntyä. Hallitus vie pohjoismaisen linjan mukaisia työelämä- ja sosiaaliturvauudistuksia eteenpäin vastustuksesta huolimatta. Esitykset eivät ole radikaaleja, vaan uudistuksia, jotka muissa Pohjoismaissa on tehty jo kauan sitten. Suomalaiset ymmärtävät tämän. Eduskunnalla on valta ja velvollisuus viedä läpi uudistukset, jotka turvaavat hyvinvointiyhteiskunnan huomisen.

Tulkaahan ensi lauantaina puurolle Forssan torille, niin jutellaan lisää!

Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 9.12.2023.


« »