Kiitos luottamuksesta – kohti uutta kautta

Hallitustunnustelut ovat virallisesti käynnistyneet Kokoomuksen Petteri Orpon johdolla. Vaalien aikaan kävi selväksi, että puolueiden välillä on näkemyseroja – nyt olisi aika löytää asioita, jotka yhdistävät.

Tiistaihin mennessä Orpo saa kysymyksiin vastauksia, kahdenvälisissä keskusteluissa on mahdollisuus tarkentaa ja rakentaa. Vapun tienoilla lienee pohja selvillä, ja varsinaiset neuvottelut voivat alkaa niiden puolueiden kesken, jotka todennäköisesti muodostavat Suomen seuraavan hallituksen.

Lounaishämäläisestä näkökulmasta oli voitto, että seudullamme on nyt kaksi kansanedustajaa. Sain Lehtisen Ramin kaveriksi, ja se on iloinen juttu. Yhteinen sävel on löytynyt nopeasti.

Uuden hallituksen tärkein tehtävä on laittaa talous kuntoon. Se tullee vaatimaan kaksi vaalikautta, niin syvällä velkasuossa ollaan. Epävakauden ajassa on tärkeä ymmärtää, että vastuullisesti hoidettu julkinen talous on myös osa turvallisuuttamme. Maa voi olla luja vain, kun se seisoo omilla jaloillaan ja kykenee suojaamaan kansalaisiaan myös mahdollisissa uusissa kriiseissä.

Tuleva hallitus saa syliinsä myös vakavan hoitajapulan, suomalaisten arjen ostovoiman heikentymisen, mielenterveyskriisin, heikkenevät oppimistulokset, ilmasto- ja kestävyyshaasteet sekä jännitteisen turvallisuusympäristön. Uusi eduskunta saa aloittaa Nato-jäsenmaana ja tehtäväkseen määritellä Nato-Suomen uuden ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjat. Tarve on myös edelleen kriisien maailmassa tehostaa varautumista, vahvistaa huoltovarmuutta ja uudistaa valmiuslaki.

Kun oma työikäinen väestömme pienenee ja syntyvyys on matalalla, emme tule pärjäämään ilman työperäistä maahanmuuttoa. Tästä pitäisi kyetä sopimaan hallitusta muodostettaessa, toinen vaihtoehto on näivettymisen tie.

Pääministeri johtaa Suomen EU-politiikkaa, ja yhteisessä unionissa Suomen tulee hakea roolia, jossa vaikutamme aktiivisesti ja ennakollisesti, omin aloittein. Reagoimalla valmiisiin esityksiin ajaudumme vastustamaan ja jäämme herkästi yksin. Erityisesti kansallisesti tärkeässä metsäpolitiikassa vaikuttamisen täytyy tehostua, jotta perustuslaillinen omaisuudensuoja toteutuu myös 600 000 suomalaisen metsänomistajien kohdalla.

Valtiopäivien avajaisjuhlallisuuksista piispa Seppo Häkkinen kysyi, ”annammeko vallan pessimismille ja epätoivolle vai rohkenemmeko pitää yllä tulevaisuudenuskoa?”. Kuluneet vuodet ovat olleet otollisia kalastella ihmisten peloilla ja epävarmuuksilla. Kansan jakautuminen meihin ja muihin ei ole pienen maan etu.

Menneellä kaudella oppositio tuki suurinta osaa niistä päätöksistä, jotka koskivat kriisien hoitoa. Olisiko liikaa toivottu, että eduskunta samalla laajapohjaisella yhteistyöllä osallistuisi myös jälkien siivoamiseen?

Kiitos yli 7000 äänen luottamuksesta vaaleissa. Kiitos kannustuksesta ja tuesta tukijoukoilleni. Yksin ei kukaan pärjää. Kiitos- ja syntymäpäiväkahvit tarjoan toukokuun ensimmäisenä lauantaina Forssan torilla.

Tasavallan presidentti yllätti valtiopäivien avajaisissa ottamalla kantaa liikkumisen puolesta ja kehotti kansanedustajia ja kaikkia muitakin ”ylös, ulos ja lenkille”. Kevään tullen ei parempaa neuvoa olekaan!

Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 15.4.2023.


« »