Säätytalolta Suomelle uusi suunta

Säätytalon ovet aukeavat ja neuvottelut uuden hallituksen ohjelmasta alkavat tiistaina. Odotukset ovat korkealla, että Suomi saa enemmistöhallituksen, joka pystyy korjaamaan talouden suunnan ja vahvistamaan Suomen turvallisuutta.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo kutsui Säätytalolle Kokoomuksen rinnalle odotetusti perussuomalaiset, RKP:n ja kristillisdemokraatit. Hallitusta neuvottelemassa ovat kaksi vaaleissa suomalaisilta eniten luottamusta saanutta puoluetta, joten kokoonpano on vaalituloksen – kansan tahdon – mukainen. Neljällä puolueella on se, mitä onnistunut yhteistyö vaatii: enemmistö eduskunnassa, keskinäistä yhteishenkeä ja yhteinen tilannekuva isänmaan tilasta.

Neuvotteluista voi silti ennustaa vaikeita, sillä asiat ovat sitä. Koettujen kriisien ja edellisen hallituksen ”rahaa on” -linjan jäljiltä uusi hallitus joutuu kipeiden päätösten eteen. Velkaantumisen pysäyttämisellä on kansan tuki, ja samalla tarvitsemme uudistuksia, joilla luodaan työtä, tulevaisuudenuskoa ja uuden kasvun edellytyksiä.

Yhdestä asiasta uutta hallitusta ei voi syyttää: sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisistä ja myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueella edessä olevista säästöistä. Marinin hallituksen sote-uudistus pakottaa OmaHämeen karun 40 miljoonan säästölistan eteen jo ensi viikolla aluehallituksessa ja viikon päästä valtuustossa. Aikataulu on kohtuuton ja tulee valtiovarainministeriön asetuksesta, jonka mukaan talouden tasapainotusohjelma on toimitettava ministeriöön 15. toukokuuta mennessä. Henkilöstön lomautuksia ja irtisanomisia ei onneksi ole edessä, eikä voisikaan olla, sillä talouttakin vaikeampi ongelma on koko maan kattava työvoimapula.

Lounais-Hämeelle tulevien vuosien päätökset hyvinvointialueella eivät tule olemaan helppoja. Se on yksi syy, miksi äänestin Keskustan maakuntapohjaista sote-uudistusta vastaan eduskunnassa.

Nyt päätökseen tuleva tasapainotusohjelma ei – onneksi – sisällä toimipisteissä sulkemista, eli Humppilan ja Ypäjän terveysasemat eivät ole nyt vaarassa. Jotta lähipalvelut voidaan turvata jokaisessa seutumme kunnassa myös tulevaisuudessa, kuntien kannattaa välittömästi käynnistää yhteinen pohdinta siitä, miten ne voivat tulla hyvinvointialuetta vastaan terveysasemien vuokrakuluissa, kun lakiin kirjattu suoja-aika päättyy ja palveluverkko tulee tarkasteluun.

Suurimmat säästöt pyritään kaivamaan hallinnon ja tukipalvelujen tehostamisesta. Erikoissairaanhoitoon kohdentuu yli 12 miljoonan säästöt.

Poikkeusluvalla toimivan yöpäivystyksemme kohtalo on tiistaina aluehallituksen käsissä.

Ikäihmisten palveluissa tavoitellaan sitä, että yhä useampi ikääntyvä voisi asua kotona. Meillä Forssan seudulla tätä vanhuspalvelujen valtakunnallista suuntaa on tehty jo hykyn aikaan. Kotona asumisen lähtökohta on oikea, mutta samaan aikaan on huolehdittava, että muutos ei mene liian pitkälle ja vanhukset saavat tarvitsemansa palvelut, jos kotona asuminen ei enää ole turvallista.

Tasapainotusohjelma sisältää myös panostuksia kotisairaalaan, ikäihmisten asiakasohjaukseen ja digipalveluihin.

Ennen tiukkojen päätösten viikkoja juhlitaan kevättä ja työn juhlaa. Hyvää vappua!

Teksti on julkaistu Forssan Lehdessä 29.4.2023.

Artikkelikuva: Lauri Heikkinen


« »