Kansanvallan juhlapäivä on tänään

Suomalaiset äänestävät tänään Suomen suunnasta vapaan maan vapaissa vaaleissa. Kallisarvoinen demokratiamme on olemassa menneiden sukupolvien työstä.

Koetut kriisit pandemiasta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, inflaatiosta energiakriisiin, eivät tuoreen tulevaisuusbarometrin mukaan ole nujertaneet suomalaisten tulevaisuudenuskoa. Yli 80 prosenttia suomalaisista kokee, että ”tulevaisuuteen on mahdollista vaikuttaa”. Tätä luottamusta yhteiskuntaan, toisiimme ja huomiseen on tärkeää vahvistaa. Luottamus on suomalainen supervoima ja yhteiskuntaamme vahvistava liima.

Tasavallan presidentin sanat valtiopäivien päättäjäisissä käyvät toteen: ”Uusi eduskunta aloittaa työnsä Naton jäsenmaassa.”

Suomesta tulee Nato-jäsenyyden myötä yhä vahvempi ja turvallisempi. Nato-Suomen aikaan siirtyminen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa avaa uusia mahdollisuuksia ja kansainvälisiä ovia.

Turvallisuus on talouden rinnalla sunnuntain eduskuntavaalien tärkein teema. Suomen sisällä vakavimmat turvallisuusuhat liittyvät syrjäytymiseen ja näköalattomuuden kasvuun, nuorten rikollisuuteen, huumeisiin ja uutena vaarallisena ilmiönä jengiytymiseen. Näihin on kyettävä puuttumaan terävämmin lisäämällä poliisien määrää, kiristämällä rangaistuksia ja panostamalla ennaltaehkäisyyn.

Velkaantumisen pysäyttäminen on välttämätöntä. ”Rahaa on” -tie on nyt kuljettu loppuun, kun velkaa otetaan jo edellisten velkojen korkojen maksuun miljardien mitalla.

Näissä vaaleissa valitettavana erityispiirteenä on ollut vihamielisyyden kasvu. Vakavimpia merkkejä vaalirauhan järkkymisestä oli fyysinen hyökkäys pitkäaikaisen kansanedustajamme Ben Zyskowiczin kimppuun metroasemalla. Tällaiset ääriesimerkit muistuttavat siitä, että demokratia on särkyvää ja sitä on puolustettava.

Äänestätpä sunnuntaina mitä väriä tahansa, äänestä rakentavan politiikan puolesta. Voidaan väitellä ja voidaan olla eri mieltä, niin kuin terveeseen demokratiaan kuuluu, mutta ei rikota vastakkainasettelulla ja viholliskuvilla. Ei jaeta maata meihin ja muihin.

Suomen suuri tarina on rakentunut toistemme tuntemisesta. Siitä, että käymme samoja kouluja, juomme työpaikoilla kahvit yhteisissä pöydissä ja tunnemme ylpeyttä koko Suomesta.

Forssan seutukunnalla on hyviä ehdokkaita, ja haluan kiittää kaikkien ehdokkaiden tukiryhmiä demokratian sankariteoista, osallistumisesta vaalityöhön. Ehdokkaan on hyvä olla, kun ympärillä on tukea ja yhtenäinen tiimi kannattelemassa. Yksin ei kukaan pärjää.

Perjantai-iltana pitkän kiertuepäivän päätteeksi silmät kostuivat konsertissa Tiuku Suomen kauniista laulusta Chisun kappaleen sanoihin: ”Ois paratiisi meillä täällä näin, jos elettäisiin aina lähekkäin.”

Muistakaa käydä äänestämässä!

Teksti on julkaistu Forssan Lehdessä 2.4.2023.


« »