Velkaa, velkaa, velkaa – Vastuullisesti hoidettu valtiontalous on osa turvallisuuttamme

Suomi on tiukan paikan edessä. Vastuuton velkapolitiikka on vaarantanut suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen tulevaisuuden. Suunta pitää kääntää, mutta turvallisella tavalla, joka ei jaa suomalaisia voittajiin ja häviäjiin.

Kohti haaksirikkoa. Näin kuvaili Valtion taloudellinen tutkimuslaitos Suomen talouden suuntaa johtamalleni eduskunnan talousvaliokunnalle joulun alla budjetin käsittelyn yhteydessä.

Velkavuori kasvaa. Yksistään valtionlainojen korkomenot nousevat 2,4 miljardiin euroon. Vielä hetki sitten vasemmistopoliitikot sanoivat, että lainaa kannattaa ottaa, kun se on halpaa – tarvitseeko sitä edes maksaa takaisin. Nämä lausunnot eivät vanhentuneet hyvin.

Kotitaloudet sentään ovat stressitestanneet asuntolainansa, Suomen hallitus otti velkaa huolettomalla asenteella, mistään tinkimättä.

Vasemmistohallitus on ratkaissut jokaisen vastaan tulleen ongelman velalla ja kasvattanut pysyviä julkisia menoja, jotka rasittavat valtiontaloutta vuosiksi eteenpäin. Nytkin valmistellaan yhä uutta velanottoa vielä ennen eduskuntavaaleja, tulette näkemään.

Mikä tahansa hallitus poliittisesta koostumuksesta riippumatta olisi ottanut velkaa koronarokotteisiin ja maanpuolustuksen tarpeisiin, mutta Marinin hallituksen velasta yli kymmenen miljardia on nostettu ihan muihin kuin kriiseistä johtuviin menoihin. Julkisten menojen lisääminen alkoi heti hallituskauden alussa Rinteen johdolla, kun päätettiin niin kutsutuista tulevaisuusinvestoinneista. Ne osoittautuivat lopulta pääosin aivan perinteisiksi budjettimenoiksi, syömävelaksi.

Hallituksen velkaelvytys on jopa kiihdyttänyt inflaatiota eli hintojen nousua ja syventänyt suomalaisten ahdinkoa.

Myöskään argumentit ”muillakin on paljon velkaa” eivät vakuuta: meille tärkeimmät verrokit, muut pohjoismaat, ovat valinneet toisen tien, jolta Suomi poikkeaa. Meillä on myös kotoisia haasteita, kuten Euroopan nopeimmin ikääntyvä väestö. Se heijastuu kasvun näkymiin: osaajista ja tekijöistä on pulaa jo joka alalla. Myös syntyvyys laskee yhä.

Uuden vaalikauden on tuotava muutos talouspolitiikkaan. Tämän päivän velka on huomisen veronkorotus. Velkalinja ei voi jatkua, eikä velkaa voida kaataa velan perään kaventamaan lastemme mahdollisuuksia. Vastuullisesti hoidettu valtiontalous on myös osa turvallisuuttamme – vain kestävästi hoidetulla taloudella voimme pitää huolta maanpuolustuksemme tarpeista, koulutuksesta ja pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, joka kannattelee elämän epävarmoina hetkinä.

Nyt nimenomaan menokuri on pettänyt. Asioita ei ole kyetty laittamaan tärkeysjärjestykseen. On eletty tulevien sukupolvien kustannuksella. Kokoomus on esittänyt maltillista, mutta tuntuvaa säästöohjelmaa, jolla hillittäisiin menojen kasvua vähintään miljardilla vuodessa.

Teksti on julkaistu Forssan Lehdessä 21.1.2023.


« »