Forssan sairaalan tulevaisuudesta – Pidetään kiinni hyvästä yhteistyöstä Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen suuntaan

Aluehallituksessa on keskusteltu Forssan sairaalan potilaspaikkojen lisäämisestä ja tarpeesta rekrytoida lisää hoitohenkilökuntaa ja vahvistaa Forssan sairaalan palveluja. Se on ollut tervetullut linjaus seudullemme.

Minulla ei ole ollut mitään syytä epäillä uuden terveydenhuollon toimialajohtajan Jarmo Lappalaisen sanoja, kun hän on vakuuttanut, että Forssan sairaalan palvelutaso kasvaa, eikä ole heikentymässä.

Viime päivien vilkas debatti Forssan Lehden sivuilla viestii siitä, että alkuvaiheen myönteisistä linjauksista huolimatta olemme Forssan seudulla varpaillamme, miten Marinin hallituksen sote-uudistus vaikuttaa Lounais-Hämeen palveluihin. Kritiikkimme keskustalaisten vaatimuksesta tullutta maakuntamallia kohtaan on ollut koko ajan se, että päätösvallan – sekä poliittisen että viranhaltijavallan – karkaaminen kauemmas johtaa lähipalvelujen karsimiseen täältä meiltä. Huolta lisää Assi-sairaalan rakentamisen kulujen nousu: riittääkö rahaa kehittää palveluja tasapuolisesti koko alueella?

Uusi terveydenhuollon toimialajohtaja vaikuttaa ymmärtävän Forssan sairaalan merkityksen seudullemme ja koko hyvinvointialueelle. Koronakriisi opetti karusti myös terveydenhuollon huoltovarmuudesta. Palvelujen hajauttaminen tuo joustavuutta ja kriisinkestävyyttä poikkeustilanteisiin, joista 2020-luku tullaan muistamaan. Forssan sairaala toimii tehokkaasti, ja täältä on mahdollista ottaa oppia hyvinvointialueen muihinkin palveluihin.

Anttila ja Häggman tarttuivat kirjoituksissaan aivan oikein siihen, mitä muutoksia ”kirran” eli kirurgisen osaston statukseen, osaamiseen, laajuuteen ja toimintaan ollaan kaavailemassa – ja ollaanko? Kysymme yhä vastausta vuoden ensimmäisessä aluehallituksen kokouksessa maanantaina.

Mistä olen eri mieltä Häggmanin ja Anttilan kanssa, on toimintatyyli. Halusimme tai emme, olemme nyt osa uutta OmaHämettä. Kun haluamme turvata palvelut laadukkaina myös Forssan seudulla, tarvitsemme yhteistyökumppaneita ja tukea muilta. Toimiiko hyökkäävä asenne tavoitteidemme puolesta vai sittenkin vastaan?

Olen saanut toimia valtakunnan politiikassa eri tehtävissä 15 vuotta ja oppinut sinä aikana jotakin. Jos haluaa saada tahtonsa läpi, pitää osata asiat, mutta myös löytää niiden edistämiseen kumppaneita.

Lounais-Hämeen asioissa onneksi yhteistyö Kaisan ja Johannan, mutta myös laajemmin Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen suuntaan, on sujunut todella hyvin. Pidetään tästä kiinni, ja annetaan myös viranhaltijoille työrauhaa. OmaHämeen johdossa on osaavia ammattilaisia, ja muutosvaiheen kitkat vanhan sairaanhoitopiirin ja valmistelutoimiston välillä ovat nyt historiaa.

Vuodenvaihteen siirtymä uudelle hyvinvointialueelle on sujunut ensivaiheessa melko häiriöttä. Palvelut toimivat, kuten ennenkin. Toivomme, että suurilta vaikeuksilta esimerkiksi palkanmaksussa vältytään.

Hoitajista, lääkäreistä, sosiaalityöntekijöistä ja monista muista ammattilaisista on pulaa. Voimaan astuneet mitoitukset ovat ajaneet palvelujärjestelmää -vanhustenhuollon ja päivystykset – jopa kaaoksen partaalle.

Tulevan hallituksen suuri työ on hoito- ja hoivakriisin ratkaiseminen. Palvelut on turvattava ikääntyvässä Suomessa.

Teksti on julkaistu Forssan Lehdessä 8.1.2023.


« »