Omaishoitajien palkkiot nousevat – Hyvinvointialueen näkökulmasta omaishoitajat ovat kultaakin kalliimpia

Omaishoidon palkkiot nousevat vuodenvaihteessa, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. Aluevaltuusto päättää palkkiotasosta vuoden viimeisessä kokouksessa tiistaina. Uskallan kuitenkin ennakoida tukien nousevan, sillä aluehallituksen yksimielisessä esityksessä omaishoitajien tukia esitetään yhtenäistettäväksi korkeimman maakunnassa maksettavan tason mukaan.

Erot ovat olleet paikoin suuriakin; Riihimäki ja Hausjärvi ovat maksaneet omaishoitajille eniten. Siksi korotuksista tulee meillä Forssan seudulla osalle ihan tuntuvia, riippuen hoidettavan omaisen kunnosta ja tuen tarpeesta. Alimmassa hoitoisuusluokassa korotus on Forssan seudulla noin sata euroa, toisessa vähemmän ja korkeimmassa, vaativamman hoidon luokassa jopa satoja euroja.

Omaishoidossa on kyse vanhuksen, vammaisen tai sairaan hoidosta ja huolenpidosta kotioloissa omaisen tai läheisen avulla. Se on arvokasta, inhimillistä ja säästää myös yhteiskunnan varoja.

Omaishoidon tukea saa Kanta-Hämeessä lähes 1600 ihmistä. Kaksi kolmasosaa omaishoidettavista on yli 65-vuotiaita. Omaishoito on raskasta ja sitovaa, eikä kukaan tee sitä rahasta vaan rakkaudesta. Silti oli vaikea ajatella, että palkkiotasoja yhdenmukaistettaessa olisimme voineet päätyä mihinkään muuhun kuin harmonisointiin Riihimäen tasolle. Hyvinvointialueen näkökulmasta omaishoitajat ovat kultaakin kalliimpia, sillä laitoshoito tai monien palvelujen tuominen kotiin maksaisi merkittävästi enemmän ja hoitajista on yhä kasvava pula. Tulevaisuudessa on pyrittävä tukemaan omaishoitajien jaksamista ja mahdollisuutta vapaisiin ilman huolta. Usein omaishoitajat ovat iäkkäitä itsekin.

Hyvinvointialue aloittaa 30,9 miljoonaa alijäämäisellä taloudella ja näkyvyys kunnista siirtyviin palveluihin ja niiden kustannuksiin on vielä sumuinen. Talousarvion laatiminen ensi vuodelle on poikkeuksellisen vaikeaa. Omaishoidon palkkiotason yhtenäistäminen maksaa 1,8 miljoonaa euroa, joka on pystyttävä kattamaan muualta. Vaikeiden päätösten edessä ollaan keväällä, kun talouden näkymä tarkentuu ja strategiaa päästään viemään pidemmälle.

Eduskunnassa on käynnissä loppuvaalikauden hullunmylly. Riitelyn sijaan olisi ihan asioitakin: tiistaina alkaa lähetekeskustelulla Nato-jäsenyyttä koskevan hallituksen esityksen käsittely. Luonnonsuojelulaki eteni opposition esityksen mukaan, mikä on harvinaista.

Talousvaliokunnassa pyrimme vauhdittamaan toimia sähkölaskujen kohtuullistamiseksi. Sähkön hinta on nyt erittäin korkealla, ja talvesta odotetaan vaikeaa. Olkiluodon uuden ydinvoimalan vaikeudet jatkuvat, ja Suomessa voidaan joutua turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin. Työ- ja elinkeinoministeriössä miettivät kyllä sähkötehon riittävyyttä, mutta miettivätkö tarpeeksi hintaa? Ihmisillä ei ole tuhansien eurojen puskureita taloudessaan sähkölaskujen maksuun, kun kaikki muukin arjessa kallistuu bensasta ja ruokakauppalaskusta asuntolainojen korkoihin.

Teksti on julkaistu Forssan Lehdessä 11.12.2022.


« »