Epäreilu yliopistosairaalalisä leikkaisi Kanta-Hämeen peruspalveluista – Muutos on pysäytettävä

Pääsiäisen alla tuli kylmää kyytiä ministeriöstä Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. Jos nyt kaavailtu rahoituslakimuutos toteutuu, se leikkaa Hämeen rahoitusta 11 miljoonalla ja murentaa hyvinvointialueen talouden pohjan. Maan hallitus aikoo siirtää nopealla ja yhtäkkisellä muutoksella peräti 350 miljoonan euron jättipotin niille alueille, joissa sijaitsee yliopistosairaala. Kanta-Häme ei näihin ”voittajiin” kuulu, vaan leikkaus vie meiltä uskoa huomiseen.

Muutoksen taustalla on sinänsä tärkeä asia: eduskuntakin on edellyttänyt ratkaisua sote-lakien käsittelyn yhteydessä huomiotta jääneeseen kysymykseen, kuka rahoittaa pääosin yliopistosairaaloissa tehtävää tutkimusta ja koulutusta. Jos tutkimustoiminnan annetaan surkastua, se murentaa lääketieteellisen osaamisen tulevaisuuden pohjaa. Ratkaisuksi ei kuitenkaan käy se, että ei-yliopistosairaalamaakunnilta, kuten Kanta- ja Päijät-Hämeeltä, viedään peruspalvelujen rahoitusta pysyvästi tuosta noin vaan, täytenä yllätyksenä.

Hyvinvointialueille annettiin lausuntoaikaa kahdeksan päivää, joista neljä oli pääsiäisen pyhiä. Hämeessä oltiin onneksi hereillä.

Kiirettä kuvaa myös se, että lausuntopyynnössä viitattua keskeistä tietopohjaa, THL:n raporttia hyvinvointialueiden kustannustekijöistä, ei ole vielä edes julkaistu. Alueet eivät siis pääse vertailemaan, mihin eurojen siirto pienemmiltä alueilta suurille oikein perustuu. Suurimpiin voittajiin lukeutuu muun muassa peruspalveluministeri Lindenin ja valtiovarainministeri Saarikon kotimaakunta Varsinais-Suomi.

Parempi ratkaisu olisi korvamerkitty erillisrahoitus tutkimus- ja koulutustoimintaan. Maan hallituksen tulisi vetäytyä leikkaussuunnitelmasta tai vähintään etsiä sellainen kompromissi, jolle löytyvät kestävät perustelut.

Menetettävä 11 miljoonaa vastaa Kanta-Hämeen vt. muutosjohtajan Jukka Lindbergin laskelmien mukaan yli 200 hoitajaa, lähes 200 sosiaalityöntekijää, noin sataa lääkäriä tai 250 ikäihmisten tehostetun palveluasumisen paikan vähentämistä ikäihmisten palveluista. Tällaista sopeutusta emme voi tehdä, sillä tiukkaa on jo valmiiksi. Yllätyksiä ja epävarmuuksia riittää, sillä hallitus ei ole huomioinut hyvinvointialueiden rahoituksessa esimerkiksi palkkaharmonisaation kuluja.

Uuden hyvinvointialueen rakentaminen on – kuten hyvin tiedettiin – vaativa urakka. Päätöksentekijänä turhauttaa huomion oleminen hallinnossa: menee vielä pitkään ennen kuin päästään kunnolla kiinni siihen, mikä on tärkeintä, eli ihmisten palvelut.

Loppuun paikalliset kiitokset: Forssan tori oli eilen täynnä iloa ja riemua. Kiitos MLL, kaikki vapaaehtoiset ja yritykset Hevisauruksen keikasta ja lasten ilosta. Kuninkuusravikesänä Forssan seutu herää houkuttelemaan kävijöitä kauempaakin. Vastamäen Ritvan ja ystävien ryhtyminen torikauppiaiksi varmistaa, että yhteislaulut raikaavat ja kahvipannu on kuumana.

Kirjoitus on julkaistu Forssan lehdessä 1.5.2022.


« »