Pää kylmänä

Tulevina kuukausina on syytä normaalia suurempaan valppauteen ja kriittisyyteen. Suomen valmistautuessa etenemään Nato-päätöksessä – yhä todennäköisemmin yhdessä Ruotsin kanssa – asiantuntijat varoittavat Venäjän informaatiovaikuttamisesta. Se voi tarkoittaa epäluulojen, väärän tiedon ja salaliittoteorioiden levittämistä, hämmentämistä, tunnettujen henkilöiden mustamaalaamista ja ihan suoraa pelkojen ruokkimista erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Suojelupoliisi tiedotti viikolla, että Venäjän kyber- ja informaatio-operaatiot ovat todennäköisiä. Venäjä pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan Suomen itsenäiseen Nato-harkintaan.

Emme ole onneksi helposti höynäytettävissä. Suomalaisia suojaa hyvä koulutus, medialukutaito, luottamus ja maanpuolustustahto. Nykyajan sodankäyntiin kuuluva informaatiovaikuttaminen on kuitenkin salakavalaa ja löytää uusia muotoja. Siksi on hyvä olla hereillä ja suhtautua kriittisesti netissä leviäviin sisältöihin.

Pään tulisi olla kylmänä ja harkinnan kirkkaana myös tulevalla viikolla Marinin hallituksen viimeisessä kehysriihessä, jossa laaditaan julkisen talouden suunnitelmaa tuleville vuosille. Valtiontaloudessa on merkittäviä menopaineita. Pohjalla ovat velkavuori koronasta, hallituksen alkutaipaleellaan tekemät pysyvät menolisäykset julkisiin palveluihin, sote-uudistus joka ei hillitse kustannusten kasvua ja muita Pohjoismaita matalampi työllisyys. Valtion tulot ja menot ovat kroonisesti epätasapainossa.

Samaan aikaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan edellyttää merkittäviä lisäpanostuksia maamme puolustuskykyyn, mistä on laaja poliittinen yksimielisyys. Sota nostaa energian hintaa ja heikentää maatalouden ja esimerkiksi raskaan liikenteen kannattavuutta.

Hallitukselta vaaditaan nyt priorisointia, sillä kaikkeen ei ole varaa. Sitä paremmin kestämme kriisit, mitä enemmän liikkumavaraa meillä on omassa taloudessamme – kutsutaan sitä sitten vaikkapa talouden huoltovarmuudeksi.

Kanta-Hämeen aluevaltuuston toinen kokous on takana, ja työn määrä on todella suuri. Tahto on kova tehdä OmaHämeestä alusta asti osallistava ja yhteinen projekti, jossa henkilöstö, järjestöt, yritykset ja kaikki kantahämäläiset pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan. Haasteena on todella kireä aikataulu, valtava työkuorma, edelleen päällä oleva koronatilanne ja sen kasvattama hoito- ja mielenterveysvelka sekä taloudelliset paineet.

Sota nostaa myös rakentamisen hintaa ja tuo kovan ja ennakoimattomaan paineen suuren Assi-sairaalahankkeen budjettiin.

Forssan uuden Monitoimikeskus Akvarellin urakka sen sijaan on edennyt aikataulussa ja budjetissa. Viimeistään kun syksyllä uudet hienot tilat täyttyvät pienistä askeleista, oppimisen ilosta, leikistä ja uteliaisuudesta, uskon forssalaisten ottavan Akvarellin omakseen. Iso investointi luo uskoa tulevaisuuteen, nähdään sen mukana tuleva hyvä ja keskitytään siihen.

Kirjoitus on julkaistu Forssan lehdessä 3.4.2022.


« »