Sote-matematiikka on Lounais-Hämeelle lohdutonta – siksi uudistus pitäisi vielä estää!

Ajatuspaja Toivo laski, kuinka tuleva sote-uudistus jakaa päätösvaltaa. Lähes puolet Suomen kunnista on saamassa vain 0-1 paikkaa tuleviin aluevaltuustoihin. Maakuntauudistus keskittää vallan sosiaali- ja terveyspalveluista suurille kaupungeille. Sote-uudistus on siten mahdollisesti keskittävin uudistus Suomen historiassa kautta aikain.

Kanta-Hämeen 59 aluevaltuutetun joukkoon mahtuisi laskelman mukaan vain kuusi forssalaista päättäjää ja kaksi Tammelasta ja Jokioisilta. Ypäjä saattaa saada yhden paikan, Humppila on jäämässä nollille.


Suomeksi tämä tarkoittaisi sitä, että Humppilan terveyspalveluista päätetään jatkossa ilman, että yhtään humppilalaista on päättämässä. Forssan seudun lähipalveluita puolustetaan maakuntavaltuustossa äänin 11/59. Tämä matematiikka on meille lohdutonta.


Siksi en kannata sote-uudistusta nyt ehdotetussa muodossaan.

Osallistun äitiyslomalta eduskunnan tiukimpiin äänestyksiin ja olin keskiviikkona jo matkalla, kun tuli tieto, että perussuomalaiset olivat aloittaneet puhemaratonin. Viime päivät on ollut epäselvää, mihin sillä pyrittiin, mutta epäilemättä ainakin EU-aiheen pitämiseen lehtien palstoilla kuntavaalien ennakkoäänestyksen lähestymiseen asti.

Maailmaan mahtuu toki puhetta, ja kansanedustajilla on rajaton puheoikeus. Perussuomalaisilla olisi myös aitoa sanottavaa, mikä nyt hukkui performanssien alle. Samalla parlamentarismin arvokkuus kärsii. 

Eduskunnan ulkopuolella oli ihmisiä kukkivien kirsikkapuiden alla piknikillä uuvuttavan koronavuoden jälkeen. Siinä oli väkevä kontrasti: ihmiset elävät omaa elämäänsä ja odottavat, että päättäjät hoitaisivat työnsä asiallisesti.

Ensi viikolla äänestys mahdollisesti koittaa, enkä aio äänestää tyhjää. Olen EU-Suomessa aikuiseksi varttunut ja ajattelen, että Suomen paikka on osana läntistä arvoyhteisöä. Yksin ei ole Suomen hyvä, ja hajaannuksen tilassa olevasta Euroopan unionista pääsisivät hyötymään lähinnä Venäjä ja Kiina.

2/3 enemmistön vaatimus EU-paketin hyväksymiselle tuli hallitukselle yllätyksenä, ja vasta se herätti kuulemaan myös perustellun kritiikin, joka kirjattiin ensi viikolla äänestettävään mietintöön sitomaan Suomen EU-linjaa jatkossa.

Ensi viikolla on myös välikysymyskeskustelu ja -äänestys hallituksen velkalinjasta.

”Äitiyslomaprojekteihini” on kuulunut meille lounaishämäläisille tärkeän valtatie kakkosen edunvalvonnan tehostaminen. Perustimme eduskuntaan VT2-ryhmän, jonka tehtävänä on nostaa kakkostien painoarvoa päätöksenteossa. Ensimmäisessä kokouksessa oli mukana lisäkseni kymmenen kansanedustajaa neljän maakunnan alueelta ja lähes jokaisesta puolueesta. Lisääkin on tulossa!

Viime vuosien tumma pilvi on ollut pelko siitä, että valtatie 2 putoaa Suomen pääväylien joukosta. Uudessa parlamentaarisessa liikennesuunnitelmassa näin ei onneksi käynyt, vaan valtatie 2 jatkaa valtatienä. Seuraava vaihe on nostaa sen tasoa, turvallisuutta ja nopeutta esimerkiksi ohituskaistoin.


Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

Julkaistu Forssan lehdessä 16.4.2021


« »