Pelastetaan Coxa ja Sydänsairaala!

Tuttu rouva pysäytti Sibeliuksenkadulla ja kertoi toipuvansa lonkkaleikkauksesta. Hän oli saanut erinomaista hoitoa Tekonivelsairaala Coxassa. Elämänilo oli palannut. Liukkaat kelitkin ovat väistymässä kevääksi.

Kirpaisi sanoa, että samaan aikaan eduskunnassa on käsittelyssä hallituksen esitys, sote-uudistus, joka ehdotetussa muodossaan ajaisi alas kantahämäläisillekin tärkeiksi tulleiden Coxan, Sydänsairaalan ja Fimlab-laboratorioyhtiön toiminnan.

Potilaat ovat olleet tyytyväisiä, hoito on hyvää ja nopeaa ja toiminta yhteiskunnalle kustannustehokasta.

Sydänsairaala, Coxa ja Fimlab ovat sairaanhoitopiirien ja kuntien omistamia yhtiöitä – ja yhtiö on vasemmistohallituksen aatteessa jotain, mistä halutaan eroon.

Siksi vuoden 2023 alussa aloittavilla ”hyvinvointialueilla” eli maakunnilla olisi hallituksen lakiesityksen mukaan oltava riittävä oma palveluntuotanto. Vaikka yhtiöt olisivat julkisomisteisia, eli sairaanhoitopiirien omia, niitä ei lueta omaksi tuotannoksi, vaan rinnastetaan yksityisiin yhtiöihin.

Aika ajoin on vaikea ymmärtää sitä, millaisella voimalla ideologia ajaa potilaan edun ohi.

Yksityiset terveysvakuutukset yleistyvät Suomessakin, ja se kertoo siitä, että moni ei enää luota, että hoitoon pääsee julkisella riittävän nopeasti. Taistellessaan yksityisiä yhtiöitä vastaan vasemmisto luo eriarvoisuutta, kahden kerroksen väkeä, ei poista sitä.

Uskon, että Coxaa, Sydänsairaalaa ja Fimlabia koskeva uhka torjutaan eduskunnassa yhteistyöllä. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on tehnyt hyvää vaikuttamistyötä myös meidän, alueen kansanedustajien, suuntaan.

Samainen sote-uudistus on heikentämässä oppilas- ja opiskelijahuoltoa siirtämällä palvelut maakuntien vastuulle. Koulukuraattorit ja -psykologit kuuluvat kuntiin ja osaksi kouluyhteisöjä. Lapset ja nuoret tarvitsevat ennaltaehkäisevää oppilashuoltoa ja oikea-aikaista tukea juuri nyt kipeästi. Toivon, että tämäkin epäkohta korjataan.

Pääministeri Marinin esitys liikkumisrajoituksista karahti kiville perustuslakivaliokunnassa. Se oli suhteellisuudentajun palautus. Ennen liikkumisrajoituksia, jotka iskevät todella rajusti ihmisten arkeen ja elinkeinoihin, on otettava käyttöön kaikki täsmäkeinot: muun muassa maskipakko, tiukemmat kokoontumisrajoitukset ja rajatestaukset.

Rokotejärjestyksellä politikoidaan, viestintä on sekavaa ja poukkoilevaa ja selkeää exit-strategiaa tai toivon näkymää ei ole. Koronakriisin hoidon kokonaisuus ei näytä olevan hallinnassa.

Vaadimme hallitukselta selkeää suunnitelmaa siitä, miten Suomi avataan kesää kohti mentäessä. Selkeä, ennakoiva suunnitelma sitouttaa ihmisiä paremmin myös rajoitusten noudattamiseen, mistä lopulta on kiinni yhteinen onnistuminen.

Rauhallista pääsiäisen aikaa omassa perhepiirissä. Jos mahdollista, tue paikallisia yrittäjiä.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

Julkaistu Forssan lehdessä


« »