Myrkyllinen vastakkainasettelu on vaaraksi demokratialle
Politiikan lämpötiloja on saatava jäähtymään liberaaleissa demokratioissa. Trumpin salamurhayritys teki sen näkyväksi heillekin, jotka ovat saaneet vastakkainasettelusta polttoaineensa. Väkivalta ei kuulu demokratiaan. Se on vastoin koko demokratian luontoa. Debatti ja eri mieltä oleminen kuuluvat politiikkaan. Demokratiassa mieltä pitää voida olla ilman pelkoa. Sen ehtona on, että osataan ja on malttia ja tahtoa olla eri mieltä kunnioittaen toisen mielipiteitä ja ihmisarvoa.
Yhdysvaltojen poliittinen ilmapiiri on jo pitkään ollut myrkyllinen, ja Trump itse on siihen kaikkea muuta kuin syytön. Kahtiajako on saavuttanut pisteen, jossa toinen osapuoli leimataan viholliseksi, vaaralliseksi hirviöksi, joka pitää pysäyttää. On tultu kauas siitä, että vain asiat riitelisivät. Tällainen vastakkainasettelu kasvattaa vihaa ja väkivallan riskiä ja sen polttoaineena on ihmisten tyytymättömyys.
Suomessa ei olla yhtä vaarallisessa tilanteessa, mutta polarisaation oireet näkyvät meilläkin. Yhä useammin eduskunnan retoriikassa luodaan mielikuvaa hyvistä ja pahoista ja pyydetään valitsemaan puolensa.
Täpärän pelastumisen salamurhayrityksestä on arvioitu nostavan entisestään Trumpin kannatusta, vieläpä kun Bidenin kampanja on ollut vaikeuksissa. Eurooppalaisina seuraamme Yhdysvaltain vaaleja huolestuneina ennen kaikkea Ukrainan tuen takia. Suomi on uutena Nato-jäsenmaana luonut yhä tiivistyviä – myös kahdenvälisiä – suhteita Yhdysvaltoihin, ja näin toimimme jatkossakin. Yhdysvallat on meille tärkeä liittolainen ja kauppakumppani. Presidentti Alexander Stubb on tehnyt viime viikkoina näkyvää työtä kansainvälisillä areenoilla, ensin Nato-huippukokouksessa ja sen jälkeen Britanniassa.
Jos et ole vielä katsonut Alexander Stubbin haastattelua Trump-suosiollisella Fox News -kanavalla vain vähän ennen Trumpin salamurhayritystä, kannattaa käyttää siihen hetki. Lyhyen haastattelun aikana Stubb löytää taitavasti sanat torjua toimittajan yritykset saada presidenttimme kommentoimaan Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa. Samalla Stubb nostaa esiin tyylikkäästi huoltaan Yhdysvaltain ylikuumentuneesta poliittisesta ilmapiiristä ja kehuu vielä lopuksi luontevasti Suomea, Suomen puolustusta, uutta jäänmurtajadiiliä ja suomalaista osaamista. Nämä viestit tavoittivat valtavat yleisöt amerikkalaisissa olohuoneissa.
Uusi Euroopan parlamentti aloitti urakkansa ja valitsi hyvin työnsä tehneen Ursula von der Leyenin jatkokaudelle komission johtoon. Suomen kannalta valinta oli onnistunut. Euroopan vahva nainen nosti puheessaan esiin Suomen rajatilanteen ja puhui Euroopan rajan vahvistamisen puolesta.
Kotimaassa valtioneuvosto päätti ja tasavallan presidentti vahvisti uuden rajaturvallisuuslain tiistaina. Toimin istunnossa pääministerin sijaisena. Poikkeuslaki takaa Suomen ja suomalaisten turvallisuutta. Siihen meillä on oikeusvaltiona oikeus ja myös velvollisuus.
Rajaturvallisuuslain kohdalla suomalainen demokratia osoitti viileä harkintaa. Kun kyse on turvallisuudesta, eduskunnasta löytyy laaja enemmistö. Se oli viesti myös Putinille naapuriin. Suomi on yhtenäinen, vahva, suomalaisten turvallisuuden etusijalle asettava eurooppalainen demokratia.
Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 18.7.2024.