Asiallisia euroedustajia ja tolkullista politiikkaa

Sunnuntaina äänestetään Suomen edustajat Euroopan parlamenttiin. Vaikka ilmassa voi olla vaaliväsymystä, näitä vaaleja ei kannata aliarvioida. EU-tasolta tulee yhä suurempi osuus Suomen lainsäädännöstä – pääosin hyvää ja jonkin verran huonoa, kuten ne ärsyttävät pullonkorkit muovipulloissa. Olkoon EU iso isoissa ja pieni pienissä asioissa. Yksityiskohtaisen sääntelyn sijaan tarvitaan enemmän turvallisuutta ja kilpailukykyä. Vaikka ”meppejä” eli europarlamentaarikkoja valitaan 720, voi yksittäisellä osaavalla edustajalla olla huomattavan paljon valtaa.

Euroopassakin on ilmassa vastakkainasettelun lisääntyminen. Äärioikeisto ja laitavasemmisto pelaavat Putinin pussiin ja aiheuttavat hajaannusta. Maltilliset keskiryhmät, joihin Suomen puolueet pääosin sijoittuvat, tekevät yhteistyötä asiapohjalta. Tälle asialliselle politiikalle ja yhteisten asioiden hoitamiselle toivoisi arvostusta. Euroopan yhtenäisyys on nyt tärkeämpää kuin koskaan, kun sota riehuu Euroopan reunoilla. Äänestäjinä voimme varmistaa, että parlamenttiin valitaan asiallisia edustajia, jotka ottavat tehtävänsä vakavasti.

Turvallisuuden lisäksi eurovaaleissa on kyse Euroopan kilpailukyvystä ja taloudesta. Tehokkaasti toimivat sisämarkkinat ovat eurooppalaisen ja myös suomalaisen hyvinvoinnin moottori. Sisämarkkinoita ei rakenneta pullistelevilla valtiontuilla, protektionismilla tai yhteisvelalla. Rakennetaan mieluummin aidosti kilpailukykyistä Eurooppaa, jossa ihmisillä on vapautta ja mahdollisuuksia. Velkalinjaa ei voida jatkaa kotimaassa, eikä Euroopassa.

Monille äänestäjille on tärkeää, että europarlamentaarikot ajavat Suomen etua. Se onkin tärkeää, sillä ei kukaan muu meidän suomalaisten ääntä pidä kuin suomalaiset itse. Juuri nyt EU:n agendalla korkealla olevat asiat ovat mitä suurimmassa määrin Suomelle eduksi: varautuminen, puolustus ja talouden kasvu. Hallituksen vaihduttua viime kesänä olemme tehneet hartiavoimin töitä Suomen EU-vaikuttamisen tehostamiseksi ja se tuottaa tulosta.

Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vieraillut pääministeri Orpon kutsusta Suomessa kahdesti tänä keväänä, viimeksi tällä viikolla. Suorat yhteydet toimivat tehokkaasti Suomen parhaaksi.

Myös kotimaan politiikassa olemme saaneet eteenpäin monia tolkullisia esityksiä. Äidinkielen ja matematiikan opetusta lisätään peruskoulun alaluokilla, jotta jokainen lapsi oppisi vahvat perustaidot. Peruskoulun rahoitusta lisätään kaikkiaan 200 miljoonalla. Lasten ja nuorten terapiatakuu etenee. Vanhoja luonnontilaisia metsiä suojellaan valtion mailla historiallisesti. Sovittelu kielletään lähisuhdeväkivallassa uhrin aseman turvaamiseksi.

Rikoslakia korjataan niin, että ensikertalainen voi olla vain kerran. On oikeustajun vastaista, että näin ei ole nyt, vaan ensikertalaisen puolikkaalla rangaistuksella voi selvitä, jos edellisestä vankilareissusta on viisi vuotta aikaa. Tämä korjataan! Valmisteilla on lukuisia muitakin toimia, joilla saadaan kriminaalipolitiikkaan ryhtiä.

Tässä vain pieni katsaus – ja työ jatkuu! Muistakaa sunnuntain eurovaalit.

Teksti on julkaistu Forssan lehdessä 7.6.2024.


«