Helpotusta arkeen: on työmiljardin aika!

Nopeasti kohoavat hinnat syövät suomalaisten ostovoimaa. Polttoaine ja ruoka maksavat yhä enemmän. Asuntolainojen korot ovat nousussa, nollakorkojen aika jää taa. Arjen kallistumisen syy on Putinin sota, mutta vaikka syyttävä sormi osoittaa itään, suomalaisten arjen kallistumiseen on välttämätöntä reagoida kotimaisin keinoin.

Tänä viikonloppuna niin Kokoomus, Keskusta kuin Vasemmistoliittokin pitävät puoluekokouksiaan. Kokoukset ovat vaaleihin valmistautuvalle puolueille tärkeitä linjanvedon paikkoja, joissa etsitään ratkaisuja Suomen tulevaisuudelle epävarmassa ja muuttuvassa maailmassa. Lähetimme Kalajoelta selkeän viestin: suomalaisten luottamusta tulevaisuuteen on vahvistettava keventämällä palkkojen ja eläkkeiden verotusta. Työn ja eläkkeiden verotuksen keventäminen kaikissa tuloluokissa on nopea ja tehokas keino parantaa suomalaisten ostovoimaa.

Esitämme työmiljardia, eli miljardin kevennystä suomalaisten verotukseen. Se näkyisi ihmisten lompakossa ja auttaisi myös haasteellisessa työmarkkinatilanteessa. Ruotsissa demarivetoinen hallitus on keventänyt palkansaajien verotusta, Suomessa suunta on ollut pikemminkin uusiin veroihin päin.

Vasemmiston Li Andersson ei kannata ”julkisten varojen” käyttämistä veronkevennyksiin, mikä on jo itsessään melkoinen ajatuskukkanen. Eihän veronkevennyksissä käytetä julkisia varoja, vaan otetaan kansalaisilta pois vähän vähemmän.

Valtiovarainministeri Saarikko on väläyttänyt veronkevennyksiä useaan otteeseen tällä hallituskaudella, mutta päätökset puuttuvat ja vain niillä on merkitystä.

Tuloveronkevennys toimisi paremmin kuin esimerkiksi polttoaineveron tai ruoan arvonlisäveron keventäminen, sillä vaarana on, että alv-ale ei päädy kuluttajahintoihin.

Suomi on koronan, Ukrainan sodan ja Marinin hallituksen julkista sektoria kasvattavan politiikan seurauksina pahasti velkaantunut. Osaavasta työvoimasta on pulaa, ja avoimia työpaikkoja olisi Forssan seudullakin. Samaan aikaan pitkäaikaistyöttömyys kasvaa, mikä kuvaa Suomen syvällä olevaa kannustinloukkuongelmaa. Avoinna olisi 240 000 työpaikkaa, mistä tekijät?

Sosiaaliturvan tulisi mieluummin toimia ”trampoliinina”, joka auttaa apua tarvitsevat takaisin ylös ja omille jaloilleen. Se on paras keino torjua köyhyyttä. On suuri sääli, että sosiaaliturvan uudistaminen ei ole tällä kaudella edennyt käytännössä ollenkaan. Sosiaali- ja työmarkkinoiden uudistamiseen ei voisi kuvitella otollisempaa aikaa kuin nyt, kun työmarkkinat vetävät. Me tarvitsemme jokaista ja ihan jokaisen panosta.

Työmiljardi lähettäisi monta selkeää viestiä: se olisi merkki työnteon ja ahkeruuden arvostuksesta ja siitä, että suomalaisten arjen kallistumisen huoli on kuultu. Monissa maissa polttoaineen, energian ja ruokakorin hinnan nousu on aiheuttanut levottomuuksia. Suomi on maa, jossa ongelmiin voidaan löytää yhteisiä ratkaisuja. Työmiljardilla olisi myös kansallisen yhtenäisyyden sanoma.

Kirjoitus on julkaistu Forssan lehdessä 12.6.2022.


« »