Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen: Hallituksen TKI-verovähennys jäi puolitiehen – miksi rohkeus ei riitä uudistumiseen?

Tiedote 10.9.2021

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen katsoo, että hallitus on käytännössä luopunut tavoitteestaan nostaa Suomen TKI-panostukset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

”Nyt olisi kaivattu rohkeutta rakentaa laaja, pysyvä ja yrityksille ennustettava TKI-verokannustin, joka houkuttelisi yrityksiä investoimaan uudistumiseen. Olisi tarvittu selkeä signaali siitä, että Suomi on houkutteleva maa osaamiselle ja että kovassa kansainvälisessä kilpailussa yritysten tuotekehitystä kannattaa tehdä juuri Suomessa”, torstaina talousvaliokunnan puheenjohtajaksi valittu Grahn-Laasonen sanoo.

Nykyisen ostotutkimusta koskevan vähennyksen ongelmana on paitsi määräaikaisuus, myös rajaus, joka jättää pois yritysten omat tutkimus- ja innovaatiomenot.

OECD-maissa laajasti käytössä olevaa yritysten TKI-verokannustinta ehdotettiin ennen riihtä hallitukselle keinoksi nostaa Suomen TKI-uraa kasvuun. Hallitus ei tätä toteuttanut, vaan päätyi tekemään vähäisiä muutoksia jo käytössä olevaan, mutta vakavasti puutteelliseksi todettuun ostopalveluiden vähennykseen.

”Ilman yksityisten TKI-investointien kasvua Suomi ei tule pääsemään neljän prosentin BKT-tavoitteeseen. Laajan TKI-verokannustimen lisäksi Kokoomus on esittänyt vaihtoehtobudjetissaan kasvu-uraa julkiseen tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen. Riihen päätökset osoittavat, että hallitukselta puuttuu todellinen sitoutuminen Suomen kestävän kasvun rakentamiseen”, Grahn-Laasonen sanoo.

Kokoomus on esittänyt TKI-rahoituksen lisäystä vaihtoehtobudjetissaan jo viime vuonna ja vaatinut hallitukselta kykyä priorisoida.

Hallitus perui tieteeseen suunnittelemansa leikkaukset, mutta vain vuodeksi. Tulevaisuus on epävarma.

”Vaaditaan rohkeita valintoja ja budjetin menojen priorisointia. Yksin hartaat toiveet tai työryhmät eivät riitä rakentamaan kestävää kasvua.”

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Sanni Grahn-Laasonen, puh. 09 432 3025, sanni.grahn-laasonen (at) eduskunta.fi


« »