Kadonnutta vetovoimaa etsimässä

Kun uusi valtuustokausi alkaa, se on aina uuden alun mahdollisuus. Forssassa ei ole sopimisen ja yhdessätekemisen kulttuuri viime vuosina aina kukkinut. Suurimmat eriseuraisuudet ovat olleet pikemminkin puolueiden sisällä kuin välillä. Se on sääli, sillä joka puolueessa on osaavia ihmisiä, joiden sydän sykkii kotikaupungille.

Lounais-Häme kärsii väkiluvun surkastumisesta joka kunnassamme, vaikka läheltä katsoen täällä ovat kaikki hyvän elämän edellytykset: sijainti, luonto, vapaa-aika, väljyyttä asua ja toimivat palvelut. Tv-mainos oli piristävä alku, mutta lisää ponnisteluja tarvitaan vetovoiman ja näkyvyyden nostamiseksi.

Kaupungistuminen luonnonvoimana ei selitä kaikkea: esimerkiksi Forssan kokoinen Janakkala kasvoi viime vuonna sadalla asukkaalla.

Voisivatko Forssan puolueet tehdä vaalien jälkeen valtuustosopimuksen, jolla sovitaan isoista yhteisistä tavoitteista ja tärkeimmistä keinoista niiden saavuttamiseksi? Näitä tavoitteita tulisi olla esimerkiksi väkiluvun kääntäminen nousuun, talouden tasapaino kunnallisveroa korottamatta sekä lähipalveluiden turvaaminen puolustamalla omaa oikeuttamme päättää seutukuntamme terveydenhuollosta ja vanhuspalveluista.

Näissä linjauksissa pitää tunnistaa, että kaupungin elinvoima ei lähde keskushallinnosta, vaan paikallisista yrityksistä ja tekevistä ihmisistä.

Kaupungin pitää kasvaa ja kehittyä. Kelpo esimerkki on uusi Jysk, joka minun silmääni sulautuu oikein hyvin punatiilimiljööhön. Vanha Voimalakin näkyy tielle. Eri vuosikymmenten kerroksista syntyy kaupunki.

Forssassa osataan nykyisin vaalia kulttuuriperintöä ja suojella vanhaa. Ei ole Forssaa ilman tehdasmaisemaa, puistoja ja Loimijoen varren kävelyreittejä. Historian päälle on hyvä rakentaa uutta elämää ja yritystoimintaa. Sujuvaa, mahdollistavaa kaavoitusta ja luvitusta tarvitaan, jotta hyvät ideat eivät kaadu byrokratiaan tai jarrutukseen. Investointeja ei ole meillä liikaa.

Kaupunkisuunnittelussa esteettömyys on tärkeä arvo, kun väestömme ikääntyy.

Valtakunnan sarjassa kuntavaaleista tuli yllättäen verovaalit. Sanna Marin esittää kunnallisveron progression kiristämistä, ja hallitus kaavailee maakuntaveroa. Suomi on jo yksi kireimmin verottavista maista.

Näkyvä mediamaailman forssalainen Kärjen Jussi kirjoitti Talouselämässä hyvin: ”Suomi ei tarvitse lisää veroja, vaan lisää veronmaksajia.”

Sama koskee koti-Forssaakin!

Työllä ansaituista euroista ja ahkeruudella kerrytetystä eläkkeestä pitää jäädä käteen, jotta ihmisillä on varaa elää hyvää elämää Forssassa. Talouden korjauskeino numero yksi ei saa olla kuntalaisten kukkarolla käyminen.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

Julkaistu Forssan lehdessä 30.6.2021


« »