Presidentin ”nyrkille” olisi nyt käyttöä

Vaalien päivämäärä voi tuntua äkkiseltään globaalin pandemian keskellä pieneltä yksityiskohdalta, mutta sitä se ei ole. Suomessa on äänestetty sota-aikoinakin. Saksassa on osavaltiovaalit viikon kuluttua, ja Yhdysvalloissa käytiin juuri presidentinvaalit paljon pahemmassa epidemiatilanteessa.

Vaalien siirtäminen kolme päivää ennen ehdokasasettelun päättymistä on raskas epäonnistuminen demokratian suojelemisessa. Hallituksella olisi ollut vuosi aikaa vastuuttaa oikeusministeriö valmistelemaan koronaturvalliset erityisjärjestelyt, kuten äänestäminen ulkotiloissa, drive in -pisteissä, nyt tyhjillään olevissa urheiluhalleissa ja kulttuuritiloissa, maskien kanssa ja kaikissa erityistilanteissa, kuten karanteenissa.

Vapaiden vaalien järjestäminen ajallaan ja olosuhteista riippumatta on demokratian tärkeimpiä mittareita. Missä kunnossa on kriisinkestävyys?

Omakin puolueeni Kokoomus päätyi lopulta kannattamaan vaalien siirtämistä, kun kävi ilmeiseksi, ettei ihmisten turvallisuutta voida enää taata äänestyskopeissa tällä aikataululla. Tilanne olisi ollut toinen, jos vaalivalmistelut olisi tehty ajoissa.

Presidentti ehdotti jo vuosi sitten ”koronanyrkin” perustamista huolenaan nimenomaan kriisin operatiivinen johtaminen. ”Toteamus, että viranomaiset virkavastuulla hoitavat päätösten tavoitteet toteen, ei riitä. Operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään, mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy”, presidentti kirjoitti.

Ehdotus ei saanut pääministeri Marinilta vastakaikua. Sittemmin ennakointi on pettänyt läpi kriisin vaiheiden. Vuosi olisi ollut aikaa sulkea rajat, mutta yhä ne vaan vuotavat ja tuovat virusta maahan, ja vuosi oli aikaa valmistella tartuntatautilakiin sellaiset pykälät, joista ei tarvitsisi valtionhallinnon eri viranomaisten käydä tulkintariitaa tuhansien yritysten kustannuksella.

Jaksetaan silti vielä! Suojataan läheisiämme pesemällä käsiä, käyttämällä maskeja, käymällä herkästi testissä pienistäkin oireista ja välttämällä ei-välttämättömiä kohtaamisia.

Onneksi on ulkoilun ilo. Lenkkeily, pyöräily, luonnossa liikkuminen. Puheet ulkonaliikkumiskiellosta eivät saa tarkoittaa sen henkireiän viemistä suomalaisilta. Hiihtoladuilla Tammelan stadionilla on turvallista, samoin kansallispuistoissa, kotipihassa ja tutuilla lenkkipoluilla.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

Julkaistu Forssan lehdessä 7.3.2021


« »