Kokoomuksen Grahn-Laasonen ehdottaa: influenssarokotteet saataville päiväkoteihin ja kouluihin koko maassa – rokotekattavuus turvattava koronaepidemia keskellä

Tiedote 22.10.2020

Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen kantaa huolta syksyn influenssarokotekattavuudesta. Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kansanedustaja esittää tehostettuja toimia, joilla rokotekattavuudesta voidaan huolehtia koronakriisin keskellä.

”Tänä syksynä on erityisen tärkeää, että mahdollisimman moni ottaa ja saa influenssarokotteen. Koronaviruksen ja influenssan yhdistelmä on vaarallinen ja moninkertaistaa vakavan taudin riskin. Mitä paremmin pystymme painamaan influenssan rokotteella alas, sitä paremmin säilyy terveydenhuollon kantokyky epävarmassa koronatilanteessa”, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän kertoo itse käyneensä ottamassa rokotteen jo tällä viikolla, sillä kuuluu viimeisellä kolmanneksella olevan raskauden myötä influenssan ”riskiryhmään”.

”Koronavirukseen ei toistaiseksi ole toimivaa rokotetta, mutta influenssaan on. Meillä on mahdollisuus suojella erityisesti vanhusväestöä ja muita riskiryhmiin kuuluvia päällekkäisiltä tartunnoilta, mutta se edellyttää laajaa rokotekattavuutta.”

Influenssarokotusten järjestäminen on osa sosiaali- ja terveydenhuollon normaalia toimintaa, mutta koronavirusepidemia muuttaa ja vaikeuttaa rokotteiden jakelua merkittävästi. Tyypilliset ja tutuiksi tulleet rokotuspäivät on monissa kunnissa korvattu ajanvarauksella.

Grahn-Laasonen kysyy kirjallisessa kysymyksessään, miten hallitus aikoo varmistaa, että tieto tavoittaa kansalaiset ja ettei influenssarokotekattavuus muutosten ja koronarajoitusten vuoksi ainakaan heikkene.

”Miten ja millaisin konkreettisin toimin hallitus aikoo varmistaa, että influenssarokotekattavuus olisi mahdollisimman laaja juuri nyt, koronakriisin aikana, jotta riskiryhmiä voidaan suojella mahdollisimman tehokkaasti päällekkäisiltä tartunnoilta ja jotta terveydenhoitomme kantokyky voidaan varmistaa?”, Grahn-Laasonen kysyy.

Yksi keino ehkäistä influenssan leviämistä on rokottaa mahdollisimman kattavasti influenssaa levittävät päiväkoti-ikäiset lapset sekä koululaiset, joilla on lähipiirissään riskiryhmiin kuuluvia. Heille rokote on jo nyt maksuton.

Grahn-Laasonen ehdottaa konkreettisena keinona rokotekattavuuden laajentamiseksi turvallisen, ammattilaisten toteuttaman rokottamismahdollisuuden tuomista tarjolle lasten ja perheiden luonnollisiin ympäristöihin, kuten päiväkoteihin ja kouluterveydenhuoltoon. Tällöin rokottamisen kynnys olisi mahdollisimman matalalla ja rokotteet vaivattomasti saatavilla ilman ylimääräistä ajanvaraus- ja kuljetusrumbaa terveysasemille. Näin toimitaan jo joissain kunnissa onnistuneesti.

”Se olisi myös lapsi- ja perheystävällinen teko. Perheiden ei tarvitsisi nähdä erikseen vaivaa lähteäkseen rokotukseen terveysasemille ja rokotekattavuus paranisi”, Grahn-Laasonen sanoo.

Influenssan vakavuudesta tiedottaminen laajalti ja tehokkaasti on nyt äärimmäisen tärkeää, kun epidemia ei ole vielä saapunut Suomeen, mutta suojautuminen voidaan jo aloittaa. Grahn-Laasonen pitää tärkeänä, ettei esimerkiksi etätyön yleistyminen vähennä työikäisten omaehtoista tai työnantajan kustantamaa influenssarokottamista.

”Onnistunut, oikeaa tietoa tarjoava viestintä on nyt avainasemassa”, Grahn-Laasonen sanoo ja pyytää kirjallisessa kysymyksessään hallitusta varaamaan kunnille ja muille sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille riittävät resurssit sekä tiedottamiseen että varsinaiseen rokotteiden jakeluun turvallisesti ja tehokkaasti poikkeuksellisena vuonna.

Lisätietoa:

Sanni Grahn-Laasonen, 050 462 6614


« »