Sote vie meiltä toimivan Hykyn – valonpilkahduksia etsimässä

Kuntavaalit käyty, päättäjät seuraavaksi neljäksi vuodeksi valittu. Puolueet käyvät parhaillaan neuvotteluja luottamuspaikoista.

Valtakunnallisesti Kokoomus jatkaa suurimpana kuntapuolueena. Se kertoo minusta siitä, että suomalaiset ovat huolissaan velalla elämisestä ja huolettomasta taloudenpidosta. Valtakunnan asetelmat näkyivät paikallisvaaleissa, joissa hallituspuolueet kärsivät tappion.

Perussuomalaisten korkealle viritetyt odotukset eivät täyttyneet, vaikka paikkamäärä nousi merkittävästi sekä valtakunnallisesti että Forssassa. Kiinnostavaa nähdä, miten kannattajat vakuuttuvat edessä olevasta puheenjohtajavaihdoksesta.

Forssassa SDP jatkaa suurimpana puolueena. Kokoomus on toiseksi suurin. Nostimme hiukan kannatustamme, mutta lisäpaikkaan se ei tällä kertaa riittänyt. Toivomme, että luottamuspaikoista pystytään sopimaan vaalitulosta kunnioittaen ja hyvässä yhteishengessä. Vaalituloksessa on sellaisia elementtejä, että optimistin silmin nyt olisi hyvät mahdollisuudet yhteistyölle.

Sitä nimittäin tullaan tarvitsemaan. On vaikea nähdä valoa siinä, että hyväksytty sote-uudistus tulee meillä Forssan seudulla tarkoittamaan toimivan Hykyn purkamista. Ensi vuoden alussa käydään maakuntavaalit – kun jo kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi matalaksi, miten motivoidaan ihmiset vain puolen vuoden päästä kiinnostumaan tuntemattomista aluevaaleista?

Olen surullinen ennen kaikkea paikallisten palvelujemme puolesta. Maakuntauudistus tulee tarkoittamaan päätösvallan karkaamista Hämeenlinnaan.

”Sotea on tehty kohta 15 vuotta” ei ole kestävä peruste viedä läpi uudistusta, joka ei täytä alkuperäisiä tavoitteita eikä ole parannus suomalaisten palveluihin.

Koronatilanne on yhä päällä, poikkeusvuosi on kasvattanut hoitovelkaa, ja kaiken keskellä pystytetään massiivista uutta hallintoa, kokonaan uutta byrokratiakerrosta pieneen maahan. Maakuntaveron valmistelu käynnistettiin kuntavaalien jälkeisellä viikolla, vaikka sitä ennen vaaleja yritettiin kiistää.

Vastoin kaikkia tavoitteita sote-uudistus tulee kasvattamaan terveyseroja. Ne, joilla on varaa, ottavat yhä innokkaammin vakuutuksia. Työssäkäyvillä on työterveyshuolto. Jonoon jäävien pienituloisten, työttömien, pitkäaikaissairaiden ja eläkeläisten palvelut uhkaavat heikentyä.

Katse pitäisi palauttaa siihen, miksi uudistusta alunperin lähdettiin tekemään: nopeuttamaan hoitoonpääsyä ja varmistamaan rahojen riittäminen ikääntyvässä Suomessa. Hyväksytty paketti ei toteuta näistä tavoitteista kumpaakaan. Yksistään muutoskustannuksiin, hallinnon rakentamiseen, hallitus aikoo käyttää 3-4 miljardia euroa. Se ei tuo yhtään lääkäriä tai hoitajaa lisää.

Valonpilkahduksena on kuitenkin se, että tehtyjä päätöksiä voi korjata. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen tarvitaan hallitusohjelma, jossa keskitytään hallinnon sijaan palvelujen sisältöihin, hoitoon ja hoivaan. Kynnystä päästä palvelujen piiriin tulee madaltaa esimerkiksi palveluseteleillä, teknologiaa hyödyntämällä ja säätämällä terapiatakuu asianmukaisine resursseineen. Myös lääkäri- ja hoitajapulaan on etsittävä ratkaisuja.

Lopuksi: lämmin kiitos luottamuksesta saada jatkaa Forssan kuntapäättäjänä.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

Julkaistu Forssan lehdessä 28.7.2021


«