Turvallisuudesta tuli yhteinen asia
Jos eduskunta usein näyttääkin riitaisan puolensa, tällä viikolla oli myös toisin. Yhtenäisyyttä löytyi yli hallitus-oppositio -rajan kansallisen turvallisuutemme kannalta tärkeiden tiedustelulakien säätämisessä.
Eduskunta hyväksyi vaaditun perustuslain muutoksen kiireellisenä äänin 178-13. Siinä oli minunkin ääneni enemmistön mukana.
Historiallisen päätöksen myötä hallituksen esitys tiedustelulaeista on mahdollista viedä läpi vielä tämän vaalikauden aikana. Uudet, vaikeasti ennakoivat turvallisuusuhat koskevat Suomeakin. Uudet valtuudet mahdollistavat paremman varautumisen esimerkiksi terrorismiin.
Hallituksen esitys tiedustelulainsäädännöksi määrittää suojelupoliisille ja puolustusvoimille selkeät raamit tiedustelutoiminnalle. Suomi on Länsi-Euroopan viimeisimpiä maita, jossa ei ole erillistä tiedustelulainsäädäntöä, ja olemme tähän asti olleet pitkälti riippuvaisia muilta mailta saatavista tiedustelutiedoista.
Kansallinen turvallisuus on yhteinen asia. Vastaavaa puoluerajat ylittävää vastuullisuutta toivoisi nähtävän useamminkin. Opetus- ja kulttuuriministeriössä olemme käynnistämässä laajaa ohjelmaa koulujen ja oppilaitosten turvallisuuden vahvistamiseksi. Pelkoja ei ole tarkoitus lietsoa. Ohjelmassa keskitytään turvallisuusosaamisen vahvistamiseen, arjen turvallisuuteen, joka kattaa myös toimivat mallit ehkäistä koulukiusaamista ja syrjäytymistä.
Tänään alkaa vanhustenviikko, jota suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Eduskunnassa on keskusteltu, tarvittaisiinko ikääntyvään Suomeen vanhusten asioita valvova vanhusasiavaltuutettu tai vastaava uusi viranomainen. Puhemies Paula Risikko ehdotti, että vanhusten etujen valvomisesta tulisi oikeusasiamiehen erityistehtävä. Oikeusasiamiehellä olisi valtuutettua laajempi toimivalta ja siten paremmat mahdollisuudet toimia vanhusten parhaaksi.
Erityistehtävä edellyttäisi resurssien lisäämistä, jotta oikeusasiamies voisi lisätä omia aloitteita ja tarkastuksia. Puuttuminen epäkohtiin ei voi olla ainoastaan kansalaisten yhteydenottojen varassa. Heikoimmassa asemassa olevat vanhukset eivät aina pysty tekemään kanteluja omassa asiassaan, etenkään jos omaisia ei ole lähellä.
Vanhustenviikon teemana on ”iloa toimeliaisuudesta”. Forssan seudun vahvuus on rikas järjestö- ja harrastustoiminta. Tekemistä riittää lähes jokaiselle päivälle. Yhteisöllinen harrastaminen ylläpitää aktiivista elämää ja toimintakykyä.
Yksi seutumme helmistä on vapaa sivistystyö laajalla kurssipaletilla. Kansalaisopistojen merkitys vain kasvaa. Tarvitsemme matalan kynnyksen mahdollisuuksia uuden oppimiseen läpi elämään. Vapaa sivistystyö on yleissivistävää ja yhteisöllistä, harrastamista ja itsensä kehittämistä, hyvinvointia edistävää ja hauskaa. Laaja vapaan sivistystyön tarjonta on sivistyneen yhteiskunnan merkki – pidetään siitä hyvää huolta.
Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on opetusministeri ja lounaishämäläinen kuntapäättäjä (kok).
(Julkaistu: Forssan lehti 7.10.2018)