Lapsitoiveet todeksi

Suomeen syntyy historiallisen vähän lapsia. Syntyvyys on vähentynyt jo kuutena vuonna peräkkäin. Viime vuonna lasku jyrkkeni entisestään. Kanta-Häme kärsii väkilukutappiosta, ja etenkin pienemmissä kunnissamme väestörakenne on pahasti kallellaan.

Kolmekymppisenä näen lähelläni perheitä, joissa lapsilukutoiveet eivät täyty eri syistä. Aina lapsia ei tule, vaikka toivoisi enemmän kuin mitään muuta maailmassa. Kaikki eivät tahdo lapsia, ja myös se on hyväksyttävä valinta. Toisinaan ongelma on kohtaannossa; ei ole kumppania, jonka kanssa toiveita täyttää. Joskus vuodet vain vierivät, aika loppuu. Tutkijat kuvaavat myös muuttoliikkeen ja koulutusrakenteen muutoksia. Naiset kouluttautuvat ja muuttavat kaupunkeihin.

Syyllistäminen yksilöiden valinnoista ei ole oikein, vaikka kysymys syntyvyydestä on myös yhteinen. Valtio ei voi vauvoiksi muuttua, mutta jos Suomi haluaa lisää lapsia, sen pitää raivata perheellistymisen näkymättömiäkin esteitä. Hyvällä perhepolitiikalla yhdistettynä työelämän joustoihin ja parempaan johtamiseen voitaisiin tehdä paljon sen eteen, että syntyvyys Suomessa voisi jälleen nousta ja useamman perheen lapsihaaveet toteutua.

Suomi tarvitsee perhevapaauudistuksen. Voisimme toteuttaa uudistuksen, jossa yhdistyvät lapsen etu ja perheiden valinnanmahdollisuus, lisääntynyt joustavuus ja perheen ja työn parempi yhteensovittaminen sekä naisten korkeampi työllisyys ja lasten oikeus varhaiskasvatukseen. Kaikki tämä. On sääli ja perheiden kannalta vahingollista, että kaikki puolueet eivät ole siihen valmiita. Lapsille ja perheille hyvä malli – useampikin – olisi jo olemassa, kun vain olisi poliittista tahtoa.

Valoakin on! Hallituksen puoliväliriihessä varhaiskasvatuksen kehittäminen eteni. Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan merkittävästi ensi vuoden alusta, mikä lisää varhaiskasvatukseen osallistumista ja helpottaa perheiden taloudellista tilannetta. Kuluja on lapsiperhevaiheessa paljon, työura vasta alussa, asuntolainaa, isoja hankintoja, ehkä opinnotkin kesken ja muuta tavallista. Otamme maksuja alentamalla Suomessa ison askeleen kohti maksutonta varhaiskasvatusta. Lisäksi hallitus päätti varhaiskasvatuksen laadun vahvistamisesta ja rahoituksesta lastentarhanopettajien koulutusmäärien lisäämiseen yliopistoissa. Opintotukeen neuvottelimme huoltajakorotuksen, mikä kannustaa ja rohkaisee sekin toteuttamaan perhehaaveita. Olen näistä päätöksistä vastuuministerinä hyvin iloinen.

Valmistuin ennen eduskuntaan nousua sosiaalipolitiikasta valtiotieteiden maisteriksi ja painotin opinnoissani lapsuusopintoja ja lastensuojelua. Olen viime aikoina työssäni palannut näihin tuttuihin sisältöihin usein. Hyvä perhepolitiikka ylittää sektorirajat. Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa. Sen tavoitteena on yhteensovitetut, tarpeenmukaiset ja oikea-aikaiset palvelut. Yksinkertaisesti kyse on siitä, että apua saisi nykyistä varhaisemmassa vaiheessa, mielellään ennaltaehkäisevästi, sillä se on sekä inhimillisempää että taloudellista.

Saatan olla jäävi sanomaan, mutta tällä hallituskaudella on tehty paljon konkreettista hyvää lapsiperheiden elämän helpottamiseksi. Vesirokkorokote otettiin mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan. Koulutus uudistuu. Kirjojen varaaminen kirjastoissa tehtiin maksuttomaksi. Jo lähes jokaisen koululaisen päivään on tuotu vähintään tunti liikuntaa. Harrastusmahdollisuuksia koulujen iltapäivissä on laajennettu. Askel kohti tasa-arvoisempaa työelämää otettiin päättämällä äidin työnantajalle maksettavasta 2500 euron kertakorvauksesta. Perhevapaista aiheutuvien kulujen tasaamisen ansiosta naisten asema työmarkkinoilla vahvistuu.

Suomi on hyvä maa perheille, mutta se voisi olla vielä parempi. En lopeta perhevapaauudistuksen ajamista ennen kuin se toteutuu. Hyvällä perhepolitiikalla välitämme yhteiskuntana viestin: uskalla perustaa perhe, jos vain haluat ja jos se on mahdollista – toteuta omat lapsihaaveesi, jos elämä suo.

Onnea äideille, tänään on juhlapäivä.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on hämäläinen opetusministeri (kok).