Hyvä kuolema

Kivunlievitys, lohdutus, saattohoito. Muistan, kuinka sosiaali- ja terveydenhuollon eettisessä neuvottelukunnassa vuosia sitten pohdimme hyvän kuoleman etiikkaa. Olin siellä ensimmäisen kauden kansanedustajana, ”maallikkojäsenenä”. Kokoukset kestivät tunteja ja niihin sisältyi paljon kuulemisia, hidasta keskustelua, arvopunnintaa eutanasiasta, saattohoidosta ja kivunlievityksestä. Jäseninä oli paljon kuolemaa nähneitä lääketieteen ammattilaisia ja kirkon sielunhoidon ammattilaisia.

Palasin näihin ammattilaisten kanssa vietettyihin, opettavaisiin hetkiin tänään, kun pöydälläni oli päättää sote-alan koulutuksen kehittämishankkeista.

Yksi rahoitusta hakenut hanke liittyi saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittämiseen.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasta sairaudesta kärsivän ihmisen ja hänen läheistensä moniammatillista hoitoa. Jo silloin vuosia sitten Etenen kokouksessa puhuimme siitä, kuinka Suomessa on puutteita kivunlievityksen ja saattohoidon osaamisessa. Kun väestö ikääntyy, tarve on kasvava. Suomessa ei ole yhdenmukaista palliatiivisen hoidon koulutusta kaikille terveydenhuollon ammattilaisille. Hoidon tarjonta on epätasa-arvoista.

Myönsin tänään 1,5 miljoonaa euroa palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen koulutuksen monialaiseen ja työelämälähtöiseen kehittämiseen. Mukana koulutusta kehittämässä ovat kaikki hoitotyötä järjestävät ammattikorkeakoulut ja lääketieteen koulutusta järjestävät yliopistot.

Hankkeen tuloksena Suomeen syntyy valtakunnalliset ja kansainvälisesti vertailukelpoiset opetusohjelmat ja jatkokoulutusjärjestelmät varmistamaan terveydenhuollon ammattilaisten palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen perustason ja erityistason osaaminen.

Toivon sydämestäni, että tämä tärkeä hanke onnistuu, ja iloitsen siitä, että vihdoinkin tuli mahdollisuus tehdä jotain konkreettista sen edistämiseksi, että yhä useampi voisi saada inhimillisemmät elämän viimeiset hetket.

(Julkaistu: 29.3.2018 https://blogit.iltalehti.fi/sanni-grahn-laasonen/2018/03/29/hyva-kuolema/)


« »