Kirjallinen kysymys kuluttajamaskien ALV:n alentamisesta ja saatavuuden turvaamisesta

Kirjallinen kysymys KK 635/2020 vp
Sanni Grahn-Laasonen kok ym.

Kirjallinen kysymys kuluttajamaskien ALV:n alentamisesta ja saatavuuden turvaamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Suomessa uusien koronavirustartuntojen määrä on suhteellisen pieni, mutta tapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat kasvaneet kesän loppua kohti. Tapausten määrä vaihtelee alueittain. Eniten uusia tapauksia on todettu Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kainuun ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä osana koronaviruksen leviämisen estämistoimia. THL:n kasvomaskisuositus koskee sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronavirustartuntoja viimeisten kahden viikon aikana. Maskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin tai odottaessa testitulosta tai riskialueelta Suomeen paluun jälkeen siirryttäessä karanteeniin. Monissa sairaanhoitopiireissä on myös otettu käyttöön erillisiä suosituksia. Lisäksi esimerkiksi joissakin oppilaitoksissa on annettu maskimääräyksiä.

Maskeista on tullut oleellinen osa koronaviruksen vastaisia toimia, ja niiden laaja saatavuuden turvaaminen kaikkiin väestöryhmiin on nyt erityisen tärkeää. Maskien kustannuksista on herännyt viime aikoina keskustelua sekä järjestöissä että mediassa ja eduskunnassa. Esimerkiksi Kauppalehti on laskenut, että maskeihin voi kulua nelihenkisellä perheellä halvimmillaankin 166 euroa kuukaudessa, jos suositusta noudattaa työ- ja koulumatkoilla sekä kauppareissuilla.

Maskeihin kuluva raha on monille tuntuva kuluerä. Koska maskien käyttöä tulisi edistää kaikissa väestöryhmissä koronaviruksen torjumiseksi, maskien saatavuuteen ja kustannuksiin tarvitaan kestäviä ratkaisuja. Monissa ammateissa etätyö ei ole mahdollista, jolloin myös työmatkoja on pakko kulkea joka päivä.

Hallitus on linjannut, että lähtökohtaisesti kasvomaskien hankinta on omakustanteista, mutta vähävaraisten ihmisten on mahdollista saada maskit kunnan kustantamina. Kunnissa ja kaupungeissa on ryhdytty erilaisiin toimiin, mutta laajaa maanlaajuista jakelua ei ole vielä käynnistynyt. On tärkeää, että varmistamme vähävaraisten mahdollisuuden saada maskeja joka puolella Suomea maksuttomasti.

Kasvomaskien laaja käyttö ohjeiden mukaisesti on oleellista, jotta suojausteho on riittävä. Esimerkiksi Kuluttajaliitto on esittänyt huolensa maskien kustannuksista, jotka voi johtaa puutteelliseen käyttöön, suosituksien noudattamatta jättämiseen tai liikkumisen rajoittamiseen.

Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen hallituksen esityksen verovapauden pidentämisestä koronatartunnan estämisessä, testaamisessa ja hoitamisessa tarvittaville tavaroille. Kuluttajamaskeja ei kuitenkaan ole mukana esityksessä.

Kuluttajamaskit ja muut koronaviruksen torjunnassa käytetyt tuotteet, kuten käsidesi, kuuluvat tällä hetkellä normaalin 24 prosentin arvonlisäveron piiriin. Koska maskit ovat tulleet osaksi epidemian torjuntaa, jonka kestoa ei voi tällä hetkellä arvioida, voi niitä verrata apteekeissa myytäviin lääkinnällisiin tuotteisiin, jotka kuuluvat alennettuun 10 prosentin verokantaan. Olemme ehdottaneet, että myös kuluttajamaskien arvonlisäveroa tulisi alentaa, jotta voimme varmistaa jokaiselle ihmiselle mahdollisuuden suojautua maskein ja suojata omat läheisensä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

  • Miten hallitus aikoo varmistaa kuluttajamaskien saatavuuden kaikkiin väestöryhmiin ja
  • onko hallitus valmis esittämään kuluttajamaskien arvonlisäveron alentamista, jotta jokaisella on mahdollisuus suojautua koronavirukselta omasta ja perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta?

Helsingissä 3.9.2020

Sanni Grahn-Laasonen kok
Pauli Kiuru kok


« »