Keskituloinen joutuu maksajaksi

Uuden hallituksen ensimmäinen budjettiriihi tuli valmiiksi päivässä. Mietin, olisiko kannattanut istua toinenkin. Kaikki vähänkään ikävämmät asiat jäivät sopimatta.

Lopputulos on, että hallitus jakaa yli miljardilla rahaa, jota ei ole, ja siirtää epäkiitolliset päätökset vain löytääkseen ne edestään.

Vakavinta on se, että luvatut työllisyystoimet jäivät laihoiksi ja löysiksi.

Teimme viime kaudella erittäin vaikeita ja ikäviä säästöjä Suomen talouden pelastamiseksi. Ilmeisesti uusi hallitus katsoo, että se voi kasvattaa pysyvästi menoja, kerätä niistä kehut ja kiitokset itselleen – ja ”joku muu” korjaa jäljet.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) on tv:ssä vakuuttanut, että niin ei voi tapahtua, että hallitusohjelman menot toteutuvat, mutta rahoitus eli työllisyystoimet eivät. Ja juuri niin nyt tapahtui!

Uuden hallituksen ensimmäinen budjetti lisää velkaa ja keskituloisten verotaakkaa. Se osuu erityisesti niihin ihmisiin, jotka käyvät töissä, maksavat veroja ja hoitavat asiansa hyvin. Heihin, jotka pitävät hyvinvointiyhteiskuntaa pystyssä. Ensitietojen mukaan keskituloiselle perheelle jää ensi vuonna 320 euroa vähemmän käteen. Tämän päälle heikennetään kotitalousvähennystä ja korotetaan polttoaineen hintaa.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta aloitti tällä viikolla työn jaostot aloittivat tänään työnsä. Olen sivistys- ja tiedejaostossa ja verojaostossa, eli töitä riittää. Hallituksen linjaan tulemme Kokoomuksessa esittämään oman vastuullisen vaihtoehtomme syksyn aikana.

Perjantaina jätimme välikysymyksen hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikasta. Menoja lisätään vailla tietoa tuloista. Lasku vastuuttomuudesta uhkaa lopulta langeta niille, ketkä kipeimmin kaipaavat yhteiskunnan tukea: lapsille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille sekä vanhuksille.

Eläkeläisille ennen vaaleja annetut lupaukset vappusatasesta hoitajiin näyttävät nekin sulavan yksi kerrallaan. Samalla sulaa ihmisten usko politiikkaan.

Viime viikolla kyselytunnilla kysyin suoraan, johtiko hallitus ihmisiä harhaan. Vielä on tuoreessa muistissa, kuinka Antti Rinne ja Krista Kiuru lupasivat yli 4000 hoitajaa vanhuksille, mutta nyt siihen ei olekaan rahaa. Eikä ole hoitajiakaan.

Jätimme hallitukselle myös kirjallisessa muodossa kaksi kysymystä. Mitä sellaisia toimia hallitus aikoo esittää vanhuspalveluiden laadun ja yhdenvertaisuuden takaamiseksi, jotka se myös pystyy toimeenpanemaan ja rahoittamaan tällä hallituskaudella?

Toinen kysymyksemme koski alan vetovoimaa ja työskentelyn edellytyksiä. Miten ja millä aikataululla hallitus aikoo lisätä sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuutta ja ratkaista hoiva- ja hoitohenkilöstön riittävyyteen liittyvät ongelmat?

Kerron, kun saamme vastauksen.

 

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

 

(Julkaistu: Forssan lehti 22.9.2019)


« »