Ilmastosta on voitava puhua myös ilman pelottelua tai vähättelyä

Nuoret kysyvät, miksi poliitikot eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Samaan aikaan viestilaatikkoni täytyy vaatimuksilla ilmastovouhotuksen lopettamisesta.

Oma kuusivuotiaani on huolissaan siitä, että mehiläiset katoavat ja sen myötä kukat.

Äärimmäisen laidan ihmiset maalaavat maailmanloppua, kannustavat jättämään lapset tekemättä ja lopettamaan lihansyönnin, metsien käytön ja autoilun heti. Pelottavaa! Toisessa ääripäässä on se – onneksi koko ajan pienenevä – joukko, joka kiistää ilmaston lämpenemisen ongelman ja tieteellisen tiedon kokonaan.

Kärjistyneiden mielipiteiden keskellä taitaa olla iso suomalaisten enemmistö, joka ei löydä ääripäistä itseään. Siellä on ihmisiä, jotka ymmärtävät kyllä, että ympäristöstä on pidettävä huolta ja ilmastonmuutoksen uhka on todellinen, mutta haluavat nähdä, että ongelmaa hoidetaan yhdessä, parhain keinoin. He odottavat, että poliitikot tekevät enemmän.

Nämä tunnot sanoitti tällä viikolla yllättävä taho: Maailman ilmatieteen järjestön suomalainen pääsihteeri, arvostettu Petteri Taalas Talouselämä-lehden haastattelussa. Hän oli huolissaan siitä, että ilmastokeskustelu on riistäytymässä käsistä.

”IPCC:N raportteja on luettu kuin Raamattua, haetaan tiettyjä jakeita, joista haetaan perusteita omille ääriajatuksille. Siinä on uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä.”

Hän kysyi keskitien linjan perään ja ehdotti jonkinlaista ilmasto-Korpilampea, jossa kiihkottomasti saman pöydän ääressä pohdittaisiin, mikä on järkevä linja Suomelle. Sellainen, jonka suomalaiset voivat hyväksyä ja joka samalla tuottaa tuloksia. Tätä ajatusta tuen.

Presidentti Niinistö on ottanut kantaa vähän vastaavalla linjalla. Hän esittelee ensi viikolla YK:n yleiskokouksessa Petteri Orpon johdolla viime hallituskaudella käynnistetyn valtiovarainministerien ilmastokoalition. Ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä vaikuttavin työ tehdään kansainvälisessä yhteistyössä. Lisäksi meidän täytyy ottaa rohkeasti käyttöön tutkimuksesta kumpuavia uusia, puhtaampia teknologioita ja löytää tapoja tehdä teollisuudestamme puhtaampaa ja arjestamme kestävämpää. Enkä sano tätä vähätellen yksittäisten ihmisten ponnisteluja. Yksi ihminen ei ratkaise ilmastonmuutosta, mutta yhdessä pienet teot muuttuvat suuriksi. Kokoomus aikoo olla eduskunnassa aloitteellinen yli puoluerajat ylittävän yhteistyön lisäämiseksi ilmastoasioissa.

Tällä kestävän kehityksen linjalla Forssan seudulla on paljon annettavaa. Meillä koulutetaan kestävän kehityksen osaajia ja biotalousinsinöörejä. Meillä on erinomaisia yrityksiä, jotka kehittävät kiertotalouden ratkaisuja, parempaa jätteiden käsittelyä, muovin korvaavia pakkausmateriaaleja ja vaikka mitä.

Eduskunnan syyskausi alkoi tällä viikolla. Nostimme kyselytunnilla aiheeksi Yrittäjien päivän ja yrittäjyyden arvostuksen.

Tänään on kansainvälinen lukutaitopäivä. Lasten ja nuorten säätiö kutsuu tänään koko Suomen lukemaan tunniksi klo 19. Ajattelin avata hyvän kirjan kannet, avaa sinäkin.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

 

(Julkaistu: Forssan lehti 8.9.2019)


« »