Kauden avaus

Kesällä kohdatessa moni kysyi, miltä nyt tuntuu uusi rooli hallituksen vaihdoksen jälkeen. Lähes viiden vuoden ja 1715 päivän jälkeen kesä teki tässä kohdassa kieltämättä hyvää. Ministerin vastuu harteilla ei ole koskaan täysin vapaa työajatuksista. Pikkuneidistä kasvoi näiden vuosien aikana eskarilainen, iso tyttö jo.

Hyvä loman merkki on yleensä se, kun alkaa tulla uusia ajatuksia. Nyt katse on jo uudessa roolissa, jonka aion ottaa yhtä vakavasti kuin aiemmatkin. Tehtävä seutukuntamme ainoana kansanedustajana alkaa todenteolla nyt.

Maanantaina aloitamme Forssan uudessa yrityskiihdyttämössä Forzassa keskustelutilaisuuksien sarjan, jolla on tarkoitus tiivistää entisestään seutukunnan yhteistyötä ja edunvalvontaa. Ensimmäisen tilaisuuden teemana on yritys- ja oppilaitosyhteistyö, toisessa kestävä kehitys. Myös kuntajohtajien kanssa on jo sovittu ”kauden avaus”. Ministerinä on laajemmat vaikuttamismahdollisuudet, mutta kansanedustajana enemmän aikaa – ja molempia tarvitaan, jotta Lounais-Hämeen asioissa päästään eteenpäin! Toivon, että kynnys on matalalla yhteydenotoille. Vuosien varrella kerrytetyt verkostot ovat yhteisessä käytössä.

Uuden alku on myös uusi lukuvuosi. Koululaiset aloittavat maanantaina. Jo ensimmäisellä luokalla alkava kieltenopetus on ehkä näkyvin muutos lukujärjestyksissä. Se koskee myös meidän seutumme ekaluokkalaisia! Tästä olen kovin ylpeä. Katukuvaan ilmestyy pieniä kulkijoita reput selässä. Aikuisten vastuulla on tehdä koulutiestä turvallinen. Vanhempien asenteilla oppimista ja koulunkäyntiä kohtaan on suuri merkitys. Se näkyy oppimistuloksissa. Jos vanhemmat arvostavat koulua ja opettajia, sama välittyy lapsellekin.

Politiikan syksy käynnistyy perinteisillä kesäkokouksilla. Keskusta käy puheenjohtajakisaa. Hallitus rakentaa ensimmäistä budjettiaan. Hallituksen rivit rakoilevat ainakin aktiivimallin purkamisessa, metsähakkuissa ja isoissa raidehankkeissa. Pinnan alla kytee vaikeita, väistämättömiä aiheita Isis-vaimoista työllisyyskeinoihin. Sisäinen riitaisuus ei ole koskaan hyvä merkki. Pääministeri Rinteen syksynavajaisiksi järjestämä tiedotustilaisuus ei antanut kovin lupaavaa kuvaa.

Hallitusohjelma nojaa vahvasti tavoitteeseen 75 prosentin työllisyysasteesta. Se tarkoittaa 60 000 uutta työpaikkaa. Tavoite on hyvä, ja tuemme sitä täysillä. Hallituksen talousohjelma onkin tehtävä uusiksi, jotta tavoite voidaan saavuttaa. Budjettiriihi on hyvä hetki palata piirustuspöydälle. Talousnäkymät heikkenevät, ja yritykset myös meidän seutukunnallamme tarvitsevat vahvan viestin, että Suomessa uskaltaa ja kannattaa panostaa tulevaisuuteen.

 

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja lounaishämäläinen kansanedustaja.

(Julkaistu: Forssan lehti 11.8.2019)


« »