Suomi on nyt kokoaan suurempi

Tutut virkamiehet eivät tänä kesänä juuri lomaile, sillä Suomi otti heinäkuun alusta vetovastuun Euroopan unionin kiertävästä puheenjohtajuudesta. Vastuuseen valmistauduttiin jo viime hallituskaudella. Pohjatyöt on tehty hyvin uudelle hallitukselle.

Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelman slogan on Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus. Muita puolivuotiskauden prioriteetteja ovat yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen, toimivien sisämarkkinoiden kehittäminen, EU:n aseman vahvistaminen globaalina ilmastojohtajana sekä kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaaminen.

Kuten puheenjohtajakauden slogankin antaa viitteitä, kestävä kehitys tulee näkymään vahvasti Suomen puheenjohtajakaudella. Sen sijaan että suututetaan suomalaiset lihaveroilla tai bensa-autojen kielloilla kotimaassa, Suomi voi vaikuttaa kokoaan suurempana etsien eurooppalaisia, aidosti vaikuttavia ratkaisuja isoihin ongelmiin, kuten ilmaston lämpenemiseen.

Suomi ja suomalaiset yritykset voivat toimia suunnannäyttäjinä koko maailmalle. Suomessa on suuri määrä cleantech-yrityksiä, jotka kehittelevät ja tarjoavat ratkaisuja ympäristöä ja luonnonvaroja säästäviin tuotteisiin ja palveluihin. Kiertotaloutta ajamme vahvasti eurooppalaisiin pöytiin, ja sehän hyödyttää jopa meitä forssanseutulaisia. Täällä on Euroopan mittakaavan osaamista. Vinkki vielä opiskelupaikkaa vailla oleville nuorille: HAMK:n Forssan yksikköön voi vielä hakea lisähaussa opiskelemaan biotaloutta!

Suomen EU-puheenjohtajakausi sijoittuu mielenkiintoiseen ajanjaksoon, jossa etsitään ratkaisuja muun muassa Brexitiin, EU:n budjettiin ja turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen. Oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisen arvopohjan puolustamisessa Suomen pitää olla vahva.

Uusi hallitus vahvisti EU-puheenjohtajakauden ohjelman, ja vaikka siitä ei ehkä kärjeltään kovin terävä tullutkaan, lavea ohjelma on hyvin EU-myönteinen, siitä kiitos! Suomi on aina pyrkinyt kokoaan suuremmaksi toimijaksi EU:ssa.

Kesällä muut politiikan puheenaiheet ovat vähissä. Rinteen vappusatanen suli, eikä opintotukeen ole isoista vaalilupauksista huolimatta luvassa parannuksia. Tällaisia ”pommeja” pudotellaan kesähelteillä kai luottaen siihen, että ihmiset istuvat laiturinnokassa loma-aatoksissa.

Puran Martille lämpimät syntymäpäiväonnittelut. Lupaan laiturilla lukea ministerivuosistasi.

Iloista kesää! Nähdään ensi viikonloppuna Teurolla.

 

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

(Julkaistu: Forssan lehti 14.7.2019)


« »