Viime hetken kiritystä Säätytalolle

Jännitystä riittää vielä maanantaihin. Silloin tulee julki Antti Rinteen hallituksen ohjelma. Jotain siitä jo tiedämme. 1,2 miljardin menolisäykset tiedossa. Ne rahoitetaan ainakin 700 miljoonan euron veronkorotuksilla ja merkittävillä valtion omaisuuden myynneillä.

Laskelmat ja odotukset perustetaan “normaaliin talouskasvuun”, joka Rinteen mukaan on kaksi prosenttia vuodessa, sekä työllisyysasteen nousuun 75 prosenttiin. Kumpaankaan näistä ei taida olla katetta. Taloustieteilijöiden mukaan talouskasvu hiipuu jo. Työllisyysastetta nostavien toimien etsiminen siirrettiin työmarkkinajärjestöille.

Vaikuttaa siis siltä, että muu on päiväunien varassa paitsi pysyvät menolisäykset, joita on rutkasti.

Koska vielä on maanantaihin saakka aikaa, tässä muutama ehdotus uudelle hallitukselle.

Oppivelvollisuuden pidentämisen hinnalla saisi arviolta tuhat uutta erityisopettajaa sekä kaksivuotisen esiopetuksen koko ikäluokalle. Lisää tukea nuorille, vahvat perustaidot jokaiselle, satsauksia päiväkoteihin ja peruskouluun.

Jos menolisäyksiä halutaan laajemmin tehdä, tehdään niistä ehdollisia työllisyysasteen nousulle. Se kannustaisi ponnistelemaan uusien työpaikkojen syntymisen puolesta ja suojaisi julkista taloutta velkaantumiselta.

Tehdään perhevapaauudistus, joka aidosti lisää työelämän tasa-arvoa, naisten työllisyyttä, lapsiperhearjen joustoja ja lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Syntyvyysluvut sukeltavat yhä. Pelkkä isäkiintiön kasvattaminen ei riitä.

Haudataan maakuntauudistus. Sitä ei tahdo kukaan, paitsi keskusta. Pieneen maahan ei tarvita uusia hallinnon kerroksia. Säästäköä meidät edes maakuntaverolta!

Raidehuumassa ei saa unohtaa teitä! Perusväylänpidon rahoitus on turvattava.

Verolinjauksia tehtäessä ei sälytetä koko rasitusta keskituloisille. Ahkerat työnsä tekevät suomalaiset eivät ansaitse joutua vaalilupausten maksajiksi. Yrittäjiä rasittavat verot heikentävät työllisyyttä, pidetään ahkeruuden puolia. Kotitalousvähennykseen on kuulemma tulossa heikennys, sen ehtisi vielä perua.

Toivon Säätytalolle viisautta ja rohkeutta.

Lopuksi; eilen oli uusien ylioppilaiden ja ammattiin valmistuneiden juhlapäivä. Onnea, nuoret toivot! Kurkottakaa korkealle. Kiitos opettajille – työnne on arvokasta, useammin pitäisi meidän kaikkien muistaa se kertoa. Ansaittua kesälomaa kaikille!

 

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

(Julkaistu: Forssan lehti 2.6.2019)


« »