Velkaa ja veroja

Säätytalolla ratkotaan tänään ja lähipäivinä, kuinka paljon lisää valtionvelkaa ja veroja tarvitaan rahoittamaan Antti Rinteen kalliit lupaukset. Eilen Forssan Kukkaismarkkinoilla ei juuri herunut ymmärrystä 18 paikkaa menettäneen Keskustan ratkaisulle lähteä vihervasemmistohallituksen takuupuolueeksi. Säätytalolla uhkaa vesittyä koko Sipilän perintö.

Keskusta on luvannut, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023 eikä yrittäjien verotus ja toimintaedellytykset heikkene. Siinä on yhteensovittamista Rinteen miljardilupausten kanssa. Yhtälö on mahdoton, etenkin kun ay-liike on Säätytalon pöydissä varmistamassa, ettei uskottavia työllisyystoimia 75 prosentin työllisyysasteen varmistamiseksi synny.

Oma käsitykseni on, että Rinne tavoitteli punamultaa alusta saakka. Keskusta lähti mukaan lopulta todella helpolla. Kokoomus piti linjansa. Paljon parempi näin kuin hallitukseen heikolla ohjelmalla.

Tulevat viikot näyttävät, syntyykö hallitus. Vaikka alkuun annettiin tilaa unelmille, talouden realiteetit tulevat nopeasti vastaan.

Oman sävynsä neuvotteluille tuovat eurovaalit, joiden ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä. Äänestysvilkkaus on ollut positiivinen yllätys, toivottavasti se kantaa loppuun saakka.

Eilenkin torilla moni sanoi, että eurovaalit tuntuvat etäisiltä. Se on sääli, sillä niiden merkitys on vain kasvanut. Euroopan unionin tasolla ratkaistaan monia niistä ongelmista, joista eduskuntavaaleissakin paljon puhuttiin, kuten maahanmuutto, uudet turvallisuusuhat ja ilmastonmuutos.

Suomalaisten EU-myönteisyys on tutkimusten mukaan huipussaan. Euroopan unionin yhtenäisyyttä on uskallettava puolustaa. Sitä hajottavat nyt niin nationalistit kuin populistitkin ympäri Eurooppaa. Siksi maltillisten, rakentavien ja yhteistyöhön kykenevien suomalaisten on nyt tärkeä antaa pieni hetki elämästään ja käydä äänestämässä vakaan, turvallisen ja tulevaisuuteen katsovan Euroopan unionin puolesta.

Toimitusministeristössä työ jatkuu ja asialliset hommat hoidetaan, kunnes maassa on uusi hallitus. Ensi viikolla matkaan Brysseliin koulutusneuvostoon esittelemään Suomen EU-puheenjohtajakauden teemoja.

Sirkka-Liisalle lämpimät onnittelut ansaitusta ministerin arvonimestä. Sillä varmistui, että Vorssassa on ministeri jatkossakin!

 

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on opetusministeri, kansanedustaja ja lounaishämäläinen kuntapäättäjä (kok).

 

(Julkaistu: Forssan lehti 19.5.2019)


« »