Kiitos luottamuksesta!

Kiitos tuesta ja luottamuksesta saada jatkaa Lounais-Hämeen omana kansanedustajana. Seutukunnan tuki lämmittää ja velvoittaa – etenkin nyt, kun olen ainoa.

Valtakunnallisessa vaalituloksessa riittää edelleen pureskeltavaa. SDP nousi suurimmaksi historiallisen matalalla kannatuksella. Antti Rinne lähtee parlamentaarisen perinteemme mukaisesti suurimman puolueen puheenjohtajana hallitustunnustelijaksi, mutta mandaatti jäi heikoksi. Kokoomus onnistui ainoana hallituspuolueena säilyttämään kannatuksensa ja yltämään jopa lisäpaikkaan. Perussuomalaisten nousu tuntui erityisesti viimeisen viikon aikana vaalikentillä. Keskustan romahdus – miinus 18 paikkaa – on puolueelle kova paikka. Vihreät nousivat odotetusti. Sinisiä ei enää ole.

Näistä asetelmista hallituksen muodostaminen ei ole aivan helppo tehtävä. Sen tulisi olla valmis viimeistään heinäkuun alussa, kun Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa. Uusi hallitus joutuu heti kovan paikan eteen: Tuleva EU-puheenjohtajakausi on koko Euroopan suunnan ja tulevaisuuden kannalta merkittävä, samoin kuin toukokuussa järjestettävät Euroopan parlamentin vaalit.

Suomella on nyt hyvä mahdollisuus viedä Eurooppaa toivomaansa suuntaan. Brexitin, oikeistopopulistisen nousun ja monimutkaistuvan maailmanpoliittisen tilanteen seurauksena tarve yhtenäiselle, rauhaa, vakautta ja hyvinvointia vahvistavalle Euroopan unionille on kenties kovimmillaan sitten 1990-luvun. Esimerkiksi ilmastopolitiikassa Suomi voi olla kokoaan suurempi ja vaikuttavampi ainoastaan osana eurooppalaista yhteisöä.

Kokoomus kunnioittaa vaalin tulosta. Olemme valmiita neuvottelemaan kaikkien puolueiden kanssa. Kokoomus on valmis lähtemään vain sellaiseen hallitukseen, joka tekee vastuullista talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Lähdemme vain sellaiseen hallitukseen, jonka ohjelmaan pystymme sitoutumaan täysin seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Vaalitulos ei antanut yhdellekään puolueelle yksiselitteisen vahvaa mandaattia. Tulosta on kuitenkin kaikkien kunnioitettava. Kaikki puolueet ovat hallitustunnusteluissa mukana ja kaikkien kanssa neuvotellaan.

Seuraavan hallituksen on sitouduttava toimenpiteisiin, joilla Suomen työllisyysaste saadaan nousuun ja julkinen talous tasapainoon. Tämä on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kannalta välttämätöntä. Sellaiseen hallitukseen, jossa kokoomus päätyisi pahaksi poliisiksi yksin puolustamaan vastuullisen talouspolitiikan linjaa, emme voi lähteä mukaan.

Seutukuntamme ainoana kansanedustajana toivon, että kynnys ottaa yhteyttä koetaan matalaksi. Kansanedustajan tehtävä on asioiden edistämisen rinnalla toimia ovienavaajana. Lisäksi lupaan jatkossakin nostaa Forssan seutua esiin positiivisessa sävyssä ja yhteistyössä. Pidetään yhdessä huolta, että Lounais-Hämeen ääni kuuluu.

Kaisalle haluan lähettää myötätunnon halauksen, mielelläni olisin tehnyt kanssasi yhteistyötä eduskunnassa.

 

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja toimistusministeristön opetusministeri (kok).

(Julkaistu: Forssan lehti 20.4.2019)


« »