Vuorohoitoa pitää olla tarjolla myös pikkukoululaisille

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen käynnistää selvityksen: Vuorohoitoa pitää olla tarjolla myös pikkukoululaisille

Opetusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen laajentaisi päiväkoti-ikäisten lasten vuorohoidon myös pieniin koululaisiin.

”Työelämä ja perheet muuttuvat, yhden vanhemman perheitä on yhä enemmän. Työelämä ei useinkaan enää toimi kahdeksasta neljään. Lasten ja perheiden palvelujen pitää elää ajassa ja tunnistaa paremmin erilaisten perheiden erilaiset tilanteet ja tarpeet. Vuorohoitoa pitäisi olla tarjolla myös pikkukoululaisille. Vuorotöitä tekeviä vanhempia on paljon”, Grahn-Laasonen sanoo.
07
Opetusministeri aikoo käynnistää opetus- ja kulttuuriministeriössä selvityksen pienten koululaisten vuorohoidon tarpeesta. Toimitusministeristön käynnistämä selvitys voisi toimia pohjana tulevan hallituksen päätöksille.

”Aamu- ja iltapäivätoiminta on tärkeässä roolissa eka- ja tokaluokkalaisten lasten elämässä. Ne eivät kuitenkaan auta niitä pieniä koululaisia, joiden vanhempi tekee ilta- tai yövuoroa. Alle 10-vuotias on liian pieni hoitamaan iltatoimet ja menemään nukkumaan yksin, se on ihan lohduton tilanne, joka kuormittaa niin lasta kuin hänen työtä tekevää vanhempaansakin”, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän etsisi ennakkoluulottomasti uudenlaisia tapoja vastata erilaisten perheiden erilaisiin elämäntilanteisiin.

”Apu voisi olla muodoltaan vuorohoitoa tai esimerkiksi lastenhoitoapua palvelusetelillä. Lisäksi työelämän on muututtava perheystävällisemmäksi: tarvitaan joustoja ja ymmärrystä ruuhkaisissa vuosissa. Työn ja perhe-elämän pitää sopia yhteen. Perheiden tarpeisiin on herättävä nyt, kun Suomessa syntyvyys on historiallisen matalaa.”

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen haaste on keskeinen myös tavoitteessa nostaa Suomen työllisyysastetta.

”Kun Suomen työllisyysastetta halutaan nostaa, perheiden tarpeet on ymmärrettävä paremmin. Tämä ei ole vain pehmeää perhepuhetta, vaan kriittinen kysymys ikääntyvässä Suomessa.”


« »