Kia Tarvainen TET-harjoittelussa 24.-28.4.2017

Kahdeksasluokkalainen Kia Tarvainen Porin Lyseon koulusta vietti TET-viikkonsa tutustuen ministerin ja hänen avustajiensa arkeen 24.-28.4.2017. Tässä hänen kertomuksensa viikosta.

Tet-viikkoni alkoi maanantaina pikkuparlamentin Kansalaisinfosta, josta Janika Takatalo minut otti vastaan puoli kymmenen aikoihin. Meille oli varattu aika kymmeneksi turvallisuuspäällikkö Lasse Jartin luota, joten ennen tapaamista Janika esitteli lyhyesti eduskuntaa.  Kävimme myös hakemassa minulle viikon ruokalipukkeet. Turvallisuuspäällikön luota sain kulkukortin, jolla pääsisin vapaasti kulkemaan lähes kaikkialla Eduskunnassa.  Tapasin myös yhden toisista täällä olevista tet-harjoittelijoista ja siinä samalla sovittiinkin, että kävisimme kaikki katsomassa yhdessä paikkoja.  Tapaamisen jälkeen Janika vei minut käytävälle, jossa vierekkäin olivat hänen ja Sanni Grahn-Laasosen työhuoneet. Sain luvan käyttää Sannin työhuonetta tämän viikon. Vielä ennen ruokailua ehdin tutustumaan kevyesti eduskuntaa koskeviin materiaaleihin. Menimme syömään yhdentoista maissa toisten avustajien ja aiemmin tapaamani tet-harjoittelijan kanssa. Saatuamme syötyä lähdimme samaisen tet-harjoittelijan ja hänen yhdyshenkilönsä kanssa nelistään kiertämään eduskuntaa.  Kävimme esimerkiksi tutustumassa eri sihteereihin ja eduskunnan kirjastoon. Saavuimme takaisin työhuoneelle mielenkiintoisen esittelykierroksen jälkeen. Käytävillä ei tullut tänään vastaan juurikaan ketään, sillä maanantai on kansanedustajien maakuntapäivä, joten monet olivat omissa maakunnissaan. Tämän lisäksi tänään alkoi hallituksen puoliväliriihi, joka velvoitti myös osaa eduskunnassa työskentelevistä.  Päivä oli kuitenkin kiva, ja oli hienoa aloittaa tet-jaksoni täällä, vaikka onnistuinkin monesti eksymään kartalta paikan sokkeloisuuden takia.

Eduskunnan katolla.

Tiistaipäivä alkoikin sitten vasta kymmeneltä, ja tapaamispaikkana oli tällä kertaa pikkuparlamentin aula, jonne pääsin itse kulkukortillani. Päivä heti aamusta alkaen vaikutti paljon vilkkaammalta ja kiireisemmältä kuin maanantai, kun käytävilläkin kulki enemmän ihmisiä. Sain aamupäivällä kirjoittaa Sannille muistiinpanoja yhtä videotervehdystä varten. Syömään menimme noin puoli kahdeltatoista. Ruokailun jälkeen minulle oli luvassa lisää kirjoitustyötä, lyhentelin muun muassa yhtä tervehdystekstiä. Eduskunnan täysistunto alkoi kahdelta, ja Janika tuli kysymään minulta haluaisinko mennä katsomaan sitä lehteriltä. Halusin kuitenkin jäädä lyhentämään aloittamaani tekstiä. Kuitenkaan valintani ei ollut kovin hyvä, silla aivoni menivät ”jumiin” piakkoin täysistunnon alkamisen jälkeen, enkä pystynyt lyhentämään tekstiä enempää. Työpäivä oli kuitenkin pian ohi, eikä aivojeni ”jumittaminen” haitannut kovinkaan pitkään. Toinen tet-päiväni oli erilainen ja työntäyteisempi kuin ensimmäinen, mutta silti mukava. Oli myös kivaa tulla myöhempää töihin, sillä sen johdosta sain nukkuakin aamulla pidempään.

Kolmas tet-päiväni alkoi myöskin pikkuparlamentin aulasta yhdeksän aikoihin. Liikuimme siitä yhdessä työhuoneille, jossa sain aloittaa mediaseurantaa Sannia koskevista uutisista. Kokoomuksen avustajien brief alkoi puoli yhdeltätoista, jonne lähdimme hieman aikaisemmin. Briefissä käytiin hyvin läpi puoliväliriihen asiat. Tet-harjoittelijat myös saivat esitellä itsensä siellä. Brief kesti noin 30 minuuttia, jonka jälkeen menimme yhdessä avustajien kanssa syömään. Ruokailun jälkeen oli vuorossa vierailu eduskunnan 7. kerrokseen, KV-osastolle. Vierailu kesti noin kaksi tuntia ja piti sisällään paljon tietoa KV-yksikön toiminnasta. Lopuksi pääsimme vielä parvekkeelle, josta oli upeat maisemat muun muassa Linnanmäelle. Kierroksen loputtua jatkoin vielä hetken mediaseurataa työhuoneessa ja lähetin löytämäni uutiset Janikalle.

Kia ja Ben Z

Torstaina päivä alkoi yhdeksältä Alkoholilain kokonaisuudistus – unohdetut totuudet –seminaarilla, jossa vietin ruokailuun, eli yhteentoista, asti. Söimme taas yhdessä avustajien kanssa. Ruokailusta siirryin kirjoittamaan mielipidekirjoitustani nuorten lukemattomuudesta. Noin kahden aikaan siirryimme Janikan kanssa yhteen neuvotteluhuoneista, jossa meidän oli määrä tavata Sanni. Valitettavasti hän oli kuitenkin estynyt Kokoomuksen ryhmäkokouksen takia. Kokous oli tärkeä, sillä siellä valittiin uusi oikeusministeri. Sannin tapaaminen siis jäi, mutta ei se paljoa haitannut. Loppuiltapäivää kului mielipidekirjoitusta hioessa ja tarkistaessa. Kokouksen päätyttyä menimme katsomaan, kun media innokkaasti pyöri puolueen johdon ja tulevan oikeusministerin ympärillä. Vaihdoin siellä muutaman sanan Ben Zyskowiczin kanssa. Median lopetettua kysymykset tapasin Sannin todella pikaisesti. Kello alkoikin lähestyä neljää, joka merkitsi kyselytunnin alkamista. Menin vielä seuraamaan sitä medialehteriltä. Kyselytunnilla esitettiin hyviä kysymyksiä, joihin vastattiin myös hienosti. Lähdin kotiin viiden aikaan.

Perjantaina tutustuimme koko päivän Opetus- ja kulttuuriministeriöön. Tapasin siellä monia uusia ihmisiä, kuten Matias Marttisen, jonka kanssa keskustelinkin hänen työstään ministerin erityisavustajana. Päätehtäväni perjantaina oli kirjoittaa tämä blogiteksti. Kävin syömässä Janikan ja muiden kanssa puoli kahdeltatoista. Ruokailusta saavuttuamme jatkoin tämän blogitekstin kirjoittamista ja tapasin luokkalaiseni Annin, joka on ollut koko tet-viikkonsa täällä. Kävimme katsomassa yhdessä paikkoja, pääsimme esimerkiksi torniin, josta oli todella kauniit näköalat kattojen ylle.

Koko tet-viikko on nyt ohi, ja mieleni on haikea. Eduskunnassa on ollut mielenkiintoista viettää yksi viikko, onhan tämä kaikkien yhteiskunnallisten päätösten ydin. Ruoka on ollut todella hyvää ja monipuolista. Oikean eduskuntatalon ollessa remontissa, talo on hieman sokkeloinen, mutta kyllä sitä alkoi jo yhdenkin viikon aikana hahmottaa kohtuullisesti. Ihmiset ovat olleet täällä todella ystävällisiä ja eksyessäni joku aina neuvoi minne mennä. Parasta viikolla ovat olleet tapaamani ihmiset ja työn monipuolisuus. Milloinkaan ei voi tietää, millainen seuraava päivä eduskunnassa tulee olemaan.