Helmi Kärjä TET-harjoittelussa 8.-12.5.2017

Kahdeksasluokkalainen Helmi Kärjä Hatsalan klassillisesta koulusta vietti 8.-12.5. tutustuen Eduskunnan arkeen. Tässä hänen kertomuksensa viikosta.

Olin todella iloinen, kun kuulin että sain TET-paikan eduskunnasta Sanni Grahn-Laasosen avustajalta Janika Takatalolta. Odotin viikon alkua pitkään ja innoissaan, enkä oikein jaksanut odottaakaan. Vihdoin oli aika lähteä junalla kohti Helsinkiä!

Olimme sopineet, että ensimmäisenä aamuna menisin Kansalaisinfon aulaan odottamaan Janikaa. Aamulla jännitti aika paljon, mutta kun Janika tuli, jännitys lähti äkkiä pois. Tuli rento ja hyvä fiilis todella nopeasti! Heti aluksi menimme käytävälle, jossa oli työhuoneet ja jätimme tavaramme sinne. Seuraavaksi lähdimme hakemaan minulle ruokalippuja ja kulkukortin. Samalla Janika esitteli minulle eduskuntaa ja minun ensivaikutelma tästä paikasta oli, että eduskunta vaikuttaa kivalta, mutta sokkeloiselta työpaikalta! Mutta siihenkin tottuu aika nopeasti. Ruoka oli hyvää ja oli erikoista näin koululaiselle, että vaihtoehtoja oli niin monta. Loppupäivän ajan luin perustietoja eduskunnasta, kirjoitin hieman ja tarkistin pari osoitetta vuoden 2017 joulukorttilistalta. Maanantait ovat aina hiljaisia päiviä eduskunnassa, sillä silloin on kansanedustajien maakuntapäivä, joten monet ovat tuolloin omissa maakunnissaan. Ensimmäinen TET-päivä sujui hyvin ja oli todella kivaa!

Seuraava päivä alkoi opetus- ja kulttuuriministeriössä. Siispä kävelin aamulla Helsingin päärautatieasemalta sinne. Janika tuli heti ovelle vastaan ja seuraavaksi menimme palaveriin, jossa kävimme Sannin ja hänen tiiminsä aikataulua läpi. Palaverin jälkeen rupesimme Janikan kanssa miettimään minkälainen olisi hyvä ulkoasu Sannin uusille nettisivuille. Kävimme katsomassa muiden kansanedustajien nettisivuja ja mietimme mikä näyttää hyvältä ja asialliselta. Ennen lähtöä Janika vei minut vielä ministeriön torniin josta näkyi upeat maisemat Helsingin kattojen ylle. Sitten lähdimme yhdessä bussilla eduskuntaan syömään ja ruokailun jälkeen jatkoimme nettisivujen parissa. Myöhemmin päivällä menin hetkeksi seuraamaan täysistuntoa. Se oli todella kiinnostava kokemus päästä näkemään. Päivä sujui oikein hyvin ja oli kiva päästä tekemään erilaisia asioita!

Kolmas päivä pidettiin etäpäivänä, sillä Janikan piti lähteä Turkuun. Ensiksi kysyin Janikalta tehtäviä mitä voisin tehdä ja aloitin päivän pienellä uutiskatsauksella. Luin uusimpia uutisotsikoita netistä ja kirjoitin niistä muistiinpanoja. Sain myös tehtäväksi etsiä uusia koulutukseen ja Sanniin liittyviä juttuja. Sitten rupesin hieman suunnittelemaan ja kirjoittamaan tätä blogia. Lueskelin myös Nuorten eduskunta- sivuja ja katselin sieltä joitain esittelyvideoita. Myöhemmin kuulin hieman ikävämpiä uutisia, että Janika ei enää tällä viikolla pääsisi Eduskuntaan, koska hänen jo aiemmin vaivannut selkäkipunsa oli mennyt niin pahaksi. Asia järjestettiin siten, että loput minun TET-viikosta ohjasi Wille Rydmanin avustaja Anna-Vilhelmiina Heinonen.

Toisiksi viimeisenä päivänä kävimme aamulla Anna-Vilhelmiinan kanssa läpi kansanedustajan perus viikkoaikataulua. Sen jälkeen luin taas vähän ajankohtaisia uutisia eri lehdistä ja myöhemmin tein muistiinpanoja katsomastani videosta. Ruokailun jälkeen lähdimme Anna-Vilhelmiinan kanssa käymään eduskunnan postissa. Sieltä lähetin kortin perheelleni hienon eduskunta-leiman kanssa. Postin jälkeen tulimme työhuoneillemme ja minä skannasin hieman kuvia ja laitoin ne tietokoneella kansioihin. Tämän jälkeen lähdin kummini Lotta Myllymäen kanssa seuraamaan kyselytuntia. Se oli todella kiinnostavaa. Tämän päivän lopussa tuli vähän omituinen olo, sillä minulla olisi enää vain yksi TET-päivä jäljellä ja viikko oli hujahtanut todella nopeasti ohi.

Viimeisenä päivänä menin aamulla pikkuparlamentin aulaan odottamaan Anna-Vilhelmiinaa. Kun hän tuli, lähdimme kohti työhuoneitamme ja veimme tavarat sinne. Anna-Vilhelmiinalla oli heti aamulla pieni meno, niin minä jäin siksi aikaa kunnolla kirjoittamaan tätä blogia. Hieman myöhemmin Anna-Vilhelmiina tuli hakemaan minut valtiopäiväasioiden hakukoulutukseen mukaan. Koulutuksen jälkeen menimme syömään ja sen jälkeen palasin takaisin tämän blogin pariin. Tämä viikko on ollut erittäin kiva ja olen oppinut paljon uutta! Työssä oli kivaa sen monipuolisuus!

TET-viikkoni on nyt ohi enkä haluaisi sen vielä päättyvän. Minusta oli todella kiinnostavaa olla täällä tutustumassa eduskunnan arkeen. Kaikki tapaamani ihmiset olivat todella mukavia ja ystävällisiä. Kiitos erittäin paljon tästä mahtavasta kokemuksesta!

Helmi tapasi Eduskunnassa myös konkarikansanedustaja Ben Zyskowiczin