Varjele taiteen vapautta

Hallitus teki puoliväliriihessä yli 400 miljoonan euron panostukset koulutukseen ja tutkimukseen ja päätti mm. lukiouudistuksen käynnistämisestä. Muutos salkkujaossa antaa entistä paremman mahdollisuuden keskittyä osaamisen ja tutkimuksen vahvistamiseen ja mittaviin koulutusuudistuksiin. Se on rakas, tärkeä ja innostava missio.

Kiitos kahdesta vuodesta kulttuurista, urheilusta ja nuorisoasioista vastaavana ministerinä. Saimme yhdessä paljon aikaan.

Yksittäisinä päätöksinä tärkeitä olivat esimerkiksi kirjailijoiden lainauskorvausten nostaminen pohjoismaiselle tasolle, kirjastolain uudistus ja elokuva-alan tuotantokannustin. Rakensimme harrastustakuun, jotta kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa. Toimme kulttuurin ja liikunnan harrastustunteja koulujen iltapäiviin. Museopoliittinen ohjelma, Merkityksellinen Suomessa -ohjelma vihapuheen ja rasismin ehkäisemiseksi, kulttuuripolitiikan uusi strategia, Tanssin talo… Paljon hyvää teimme yhdessä. Onnistuimme suojelemaan kulttuuria ja liikuntaa leikkauksilta vaikeina vuosina. Kulttuurin valtionosuusuudistus on valmisteltu jo pitkälle. Suomi tarvitsee sen.

Liikunnan ja urheilun puolella tärkein painopiste oli ja on lasten ja nuorten saaminen liikkeelle. Tärkein saavutus on Liikkuva koulu eli tunti liikuntaa jokaisen koululaisen päivään. Jatkan työtä täysillä myös jatkossa, tavoitteena laajentaa ohjelmaa myös muille koulutusasteille. Nuorisolaki uudistettiin ja tuli voimaan vuoden alusta. Nuorisoasiat ovat itsestäänselvästi läsnä myös opetusministerin tehtävässä.

Luovan talouden ohjelman ja Kansallisteatterin pienen näyttämön kunnostuksen suunnittelurahan vein vielä läpi puoliväliriihessä. Seuraajani saa näiden myötä hyvän alun.

Jatkan kulttuurin ja liikunnan puolustamista ja edistämistä kaikin voimin opetusministerinä.

Kulttuurin näkökulmasta annan tulevalle ministerille yhden ohjeen: varjele taiteen vapautta. Se on kulttuuriministerin tärkein tehtävä.