Forssan Seudun Yrittäjänaiset 70v

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen puhe Forssan Seudun Yrittäjänaisten 70-vuotisjuhlassa 11.3.2017

 

Arvoisat sisukkaat ja upeat yrittäjänaiset, hyvä juhlaväki,

Suomi juhlii tänä vuonna satavuotisjuhlaansa. Tänään juhlimme 70-vuotiasta Forssan Seudun Yrittäjänaiset ry:tä. On paljon aihetta juhlaan, ja te olette juhlanne ansainneet.

Olen aina katsonut yrittäjiä ylöspäin. Teette paljon töitä, tartutte haasteisiin, otatte riskejä, työllistätte ihmisiä, luotte uutta, ratkaisette ongelmia – ja pidätte talouden rattaita pyörimässä. Ilman yrityksiä ei olisi työtä, ilman työtä ei olisi verotuloja, ilman verotuloja ei olisi hyvinvointiyhteiskuntaa – niin monilla mittareilla maailman parasta maata, satavuotiasta Suomea.

Suomi on käynyt läpi vaikeaa taantumaa ja elänyt heikkojen kasvunäkymien maailmassa jo lähes kymmenen vuotta. On vaadittu vaikeita päätöksiä, jotka hiljalleen alkavat tuottaa tulosta. Aivan viime kuukausina olemme saaneet pieniä positiivisia kasvun signaaleja. Suomi on heräämässä kasvuun.

Rohkenen sanoa, että meillä on nyt Suomessa historian yrittäjämyönteisin hallitus. Monia tärkeitä uudistuksia on jo viety läpi – ja paljon on vielä tehtävää.

Yritysten kasvunäkymiä tukeakseen hallitus päätti yrittäjävähennyksen käyttöönotosta. Se oli yrittäjäjärjestöjen pitkäaikainen tavoite. Samoin maksuperusteinen arvonlisävero vahvistaa pienten yritysten rahoitusasemaa ja maksuvalmiutta. Lisäksi yritysten sukupolvenvaihdoksia tuetaan lahja- ja perintöverotusta uudistamalla.

Puramme sääntelyä ja normeja, jotka haittaavat yrittämistä. Johdollani aloitettiin jo viime hallituskauden lopulla, ympäristöministerinä toimiessani, yritysten lupaprosessien vauhdittaminen. Se on edennyt hyvin ja jatkuu. Koulutusuudistuksilla pyrimme turvaamaan yrityksille osaavan työvoiman saatavuuden. Yrittäjyyskasvatus on tuotu kaikille koulutusasteille, jotta saamme houkuteltua nuoria tulevaisuuden yrittäjiksi.

Lisää toimia tarvitaan, ja muun muassa paikallisessa sopimisessa tulee edetä.

***

Tällä viikolla vietettiin naistenpäivää. Yrittäjänaiset ovat aina olleet tasa-arvon asialla.

Hallituksen päättämä äidin työnantajalle maksettava 2500 euron kertakorvaus oli hyvä askel vanhemmuuden kustannusten tasaisempaan jakamiseen. Se kohdentuu helpotuksena nimenomaan naisvaltaisten alojen yrittäjille, siis monille teistä.

Se ei kuitenkaan yksinään riitä. Tarvitaan lisää tekoja, jotta naisvaltaisten alojen yrittäminen olisi nykyistä kannattavampaa ja kasvu ja työllistäminen mahdollistuisivat. Perhevapaajärjestelmä on uudistettava vielä tällä hallituskaudella.

***

Tulevaisuuden kunnat ovat isossa muutoksessa sote-tehtävien siirtyessä maakunnille 2019 alusta. Kunnista tulee elinvoima- ja sivistyskuntia, joiden suurin toimiala on koulutus ja toinen tärkeä tehtävä elinvoimasta – siis yrittämisen edellytyksistä – huolehtiminen.

Forssan seudun ehkä suurin huoli on väestökehitys. Sen haasteen taklaamiseksi tarvitsemme kasvavia yrityksiä, sekä jo täällä toimivia että uusia. Vain siten syntyy kaupunkiin uutta työtä ja elinvoimaa.

Forssan tulee siirtyä elinvoiman rakentamisessa ja yrittäjämyönteisyydessä sanoista tekoihin. Esitän, että Forssa antaa yrityksille sitovan yrittäjälupauksen. Se on lupaus siitä, että homma toimii, jos päätät perustaa ja pitää yrityksesi Forssassa.

Yrittäjälupauksella Forssa sitoutuisi siihen, että Forssaan sijoittuva uusi yritys tai täällä jo toimiva yritys saa tarvitsemansa luvat ja palvelut nopeasti, sähköisesti ja yhdeltä luukulta. Yrittäjälupauksen tulisi kattaa niin kaavoitus, rakennusluvat, mahdollisen infran rakentaminen kuin muutkin palvelut, joita yritykset tarvitsevat – ja yhdeltä luukulta.

Yrittäjämyönteisyys tulisi asettaa kaupungin toiminnan keskiöön.

Aion tehdä yrittäjälupauksesta valtuustoaloitteen ja esitän, että annamme lupauksen vielä tänä vuonna.

Kansainvälisille yrityksille voisimme lisäksi taata palvelun englanniksi, jos yritys päättää sijoittua Forssaan. Osaamista meiltä löytyy, jos vain on tahtoa.

Kaavoituksessa meidän tulee olla paljon nykyistä mahdollistavampia ja yrittäjälähtöisempiä. Jos joku haluaa rakentaa Forssaan, yhteinen lähtökohtamme tulee olla tehdä siitä mahdollista, esteiden ja ongelmien etsimisen sijaan. Tässä meillä on paljon parantamisen varaa.

Järkevästi toimiva kunta ei yritä tehdä kaikkea itse vaan käyttää apunaan alueen yritysten ja järjestöjen osaamista. Esimerkiksi uusi hankintalaki tarjoaa entistä monipuolisempia mahdollisuuksia hyödyntää paikallisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Sillä on merkitystä paikallisen työllisyyden edistämisessä. Tämä mahdollisuus Forssan seudun tulee ottaa täysillä käyttöön.

Hyvät Forssan seudun yrittäjänaiset,

tänään on aika juhlia, ja te olette juhlanne ansainneet. Yhteiskunta ja yrittäjyys ovat vuosien varrella muuttaneet muotoaan, mutta Yrittäjänaiset on aina ollut monelle se henkireikä, josta on voinut löytää henkistä tukea ja samanhenkisiä ihmisiä. Tämä ilta on teidän.

Kiitos kaikesta työstänne Forssan seudun kehittämisen hyväksi. Forssan seutu on yrityksistään riippuvainen, me tarvitsemme teitä.

Maljankohotus 70-vuotiaalle Forssan seudun yrittäjänaisille. Onnea!