Joonas Korkeamäki TET-harjoittelussa 7.11.-11.11.

Joonas Korkeamäki, 15, Kruununhaan yläasteelta vietti TET-harjoittelunsa tutustuen ministerin ja hänen avustajiensa arkeen 7.11.-11.11.2016

dsc_1053

Ministerin työhuoneessa

Maanantaina kävelin pikkuparlamentin ovelle kello yhdeksältä. Minua vastassa siellä oli Sanni Grahn-Laasosen avustaja Janika Takatalo, jonka kanssa vietin suurimman osan koko viikosta. Heti ensimmäisenä päivänä aikataulu oli tiukka. Pikkuparlamentin ja eduskunnan lyhyen esittelyn jälkeen suuntasimme kohti hotelli Paasitornia. Hotellin aulassa tapasimme Sannin. Ohjelmassa oli vierailu Keravan lukiossa, jossa oli luvassa paneelikeskustelu. Sannilta kyseltiin paljon erilaisia kysymyksiä, jotka koskivat muun muassa koulutusta, kasvatusta ja työelämään pääsyä. Vaikutuin positiivisesti Sannin nopeista ja asiantuntevista vastauksista, joita hän mallikkaasti jakeli koko paneelikeskustelun ajan. Automatkalla Keravalle keskustelimme tulevaisuuden suunnitelmistani. Sovimme Sannin kanssa TET-viikon tavoitteen olevan, että tulevaisuuden suunnitelmani sisältäisivät mahdollisesti politiikkaan ryhtymisen. Päivän lopuksi minulle esiteltiin opetus- ja kulttuuriministeriön esikunnan ja hallinnon tilat ja ehdin myös sanoa tervehdykset suurimmalle osalle osaston henkilökunnasta.

dsc_1063

Eduskunnan käytävä ja menoa nopeuttava potkulauta

Tiistai alkoi opetus- ja kulttuuriministeriön esikunnan kokouksella, johon osallistui ministeri Grahn-Laasonen sekä sihteerejä ja avustajia. Kokouksessa käytiin läpi ministerin ohjelmaa ja jaettiin erilaisia töitä myös muille ihmisille. Loppupäivä kului enimmäkseen ministerin puheen valmisteluun Martti Ahtisaari – päivää varten. Valmistelun lomassa keskustelin Janikan kanssa valintakoeuudistuksista, josta itse olen positiivisesti yllättynyt, sekä poikien oppimistulosten parantamisesta. Päivän päätyttyä pohdiskelin myös Kokoomusnuoriin liittymistä, jonka olin saanut tietää olevan mahdollista jo 15-vuotiaana.

dsc_1059

Kokoomusavustajien viikkobriiffissä

”Hyvää” keskiviikkoaamua kaikille! Donald Trump on jo lähes voittanut USA:n presidentinvaalit. Aloitin päiväni taas pikkuparlamentissa, jossa seurasimme muiden kokoomus-avustajien kanssa vaaleja ja kuuntelimme uuden presidentin puheen. Puhe oli yllättävän sovitteleva ja mielestäni parempaan suuntaan kulkeva verrattuna vaaleja edeltävään kampanjaan. Aamupäivällä oli ohjelmassa vielä kokoomus-avustajien kokous, jossa Jussi Saloranta piti kiinnostavan esitelmän kokoomuksen imagosta ja vertaili sitä muihin puolueisiin. Lounaan jälkeen aloin korjailemaan Sannin joulukorttilistaa lisäämällä sinne uusia nimiä. Päivän lopuksi jäimme kuuntelemaan oppositiopuolueiden varjobudjetteja, joista osa yllätti epärealistisuudellaan.

dsc_1056

Vaalivalvojaiset keskiviikkoaamuna

Torstaina päivä alkoi poikkeuksellisesti valtioneuvoston linnan porteilta, josta ministeriauto otti minut ja Janikan kyytiinsä ja suuntasi kohti Sannin kotia. Sannin hypättyä kyytiin menimme Lauttasaaren yhtenäiskoululle, jossa Sannin oli määrä pitää Martti Ahtisaari – päivän hengessä puhe. Puhe käsitteli muun muassa konfliktien sovittelua, yhteisöllisyyden kylvämistä ja niiden ajankohtaisuutta Suomessa ja muualla maailmassa.  Puheen jälkeen palasimme eduskuntaan Janikan kanssa ja viimeistelimme Sannin joulukorttilistaa. Töiden jälkeen katsoin netistä kyselytuntia. Opetus – ja kulttuuriministerinä Sanni sai vastuukseen vastata moniin kysymyksiin ja, jälleen kerran, hän selvisi mallikkaasti kriittisyydestä huolimatta.

dsc_1067

Ahtisaari-päivien puhe Lauttasaaren yhtenäiskoulussa

Viimeisenä työpäivänäni menin aamulla taas ministeriöön, jossa Santeri Lohi oli minusta poikkeuksellisesti vastuussa. Ministeriöön oli tullut uusi sihteeriharjoittelija, minkä ansiosta pääsin samalla mukaan perusteelliselle kierrokselle, joka kattoi kaikki OKM:n osastot. Ennen lounasta sain tehdä mediaseurantaa ja kehitellä esittelylappua Sannille koskien hänen vierailuaan Lindabellaan. Lounaan jälkeen muokkasin ja tiivistelin muutamia eri tekstejä, jotka olivat tarkoitettu Sannille.

dsc_1051

Joonas ja taidetta ministeriössä

Kaiken kaikkiaan viikko oli erittäin mielenkiintoinen ja lisäsi innostustani politiikkaan entistä enemmän. Kohokohtana voisin pitää kaikkia keskusteluja politiikasta, joista suurimman osan kävin Janikan kanssa. Voisin hyvinkin nähdä itseni joskus työskentelemässä politiikan parissa. Työelämään tutustuttamisessa tekivät Sanni, Janika sekä Santeri erinomaista työtä.