Eetu Niemi TET-harjoittelijana eduskunnassa

Eetu Niemi, 16, Kartanon koulusta Ypäjältä tutustui viikon 21 ajan ministeri Grahn-Laasosen eduskunta-avustajan tehtäviin. Tässä Eetun raportti kuluneesta viikosta.

Aloitin viikon mittaisen TET-harjoitteluni maanantaina 23.toukokuuta Helsingissä. Tällä kertaa harjoittelupaikkani oli hieman virallisemman oloinen kuin aiemmat paikkani, toimin nimittäin eduskunta-avustajana opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle. Maanantaiaamu tuntui todella jännittävältä kävellessäni kohti Pikku Parlamenttia seuranani ministerin avustaja, joka oli tullut minua vastaan Rautatieasemalle. Matkalla päässäni pyöri useita ajatuksia, muun muassa kuinka virallisesti tulisi käyttäytyä ja mistä asioista olisi sopivaa puhua. Hankittuamme minulle kulkukortin ja lounassetelit, alkoi varsinainen työpäiväni. Toimenkuvaani maanantaina kuului mm. mediaseurantaa eli luin päivän lehdet sekä selasin nettiuutiset. Pääsin lähtemään eduskunnasta neljän aikoihin ja sitten pääsinkin nousemaan bussiin, jolla kesti yli tunti päästä perille yöpymispaikkaani.

20160524_153936

Taustalla remontissa oleva Eduskuntatalo

 

Tiistaina heti aamusta perille päästyäni aloin kerätä erilaisia mielenkiintoisia asioita ministerin Forssa-päivän puhetta varten. Lisäksi täydensin ministerin tiimin jäsenten yhteystietoja. Tässä meni hetki, sillä jatkoin sitä vielä keskiviikkonakin. Päivän päätteeksi pääsin ministerin mukana Helsingin uuden Keskustakirjaston peruskivenmuuraustilaisuuteen, jossa kuuntelin hänen sekä useiden muiden puhujien puheita. Näinpä siellä jopa yhden stand-up esityksenkin!

20160524_144221

Keskustakirjaston peruskiven muuraustilaisuus

Keskiviikkoaamuna jatkoin jonkin aikaa yhteystietojen päivittämistä, jonka jälkeen pääsin mukaan kokoomuksen kansanedustajien avustajien kokoukseen. Kokouksen jälkeen tein hetken aikaa erinäisiä juoksevia asioita, joiden jälkeen menin syömään. Syödessä istuin saman pöydän ääressä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan kanssa ja puhuimme samalla hänen matkastansa huippukokoukseen Istanbulissa, jossa käsiteltiin kriisialueiden humanitaarisen avun tarpeita. Ruokailun jälkeen menin seuraamaan eduskunnan täysistuntoa, jossa puhuttiin lentoliikenteestä Gambiaan. Istunnon jälkeen tein taas hieman mediaseurantaa. Seuraavaksi menimme avustajan kanssa tilaamaan lentolippuja Sannin kaukaisempia maakuntamatkoja varten. Viimeisenä hommana ennen kotiin lähtöä piti selvittää muutamia puhelinnumeroita, jotta Sannin olisi nopeampi soitella näille.

20160524_141721

Jutusteluhetki ministerin kanssa

Torstaina päivä alkoi poikkeuksellisesti aamiaisella eduskunnassa. Ruokalassa ei siihen aikaan paljoa ihmisiä ollut, joten oli mukavan rauhallista ja hiljaista verrattuna lounasaikaan. Aamupalan jälkeen oli vuorossa edellisistä päivistä kirjoittamista ja hieman vapaata aikaa, jolloin kirjoitin muutaman postikortin. Tämän jälkeen tutustuin Suojelupoliisin toimintaan ja luin tiivistetyn yhteenvedon eduskunnan tapahtumista vuodelta 2015. Näiden jälkeen sain arvioinnin työstäni torstaihin saakka, sillä perjantain tulisin viettämään opetus- ja kulttuuriministeriössä. Loppupäiväksi siirryinkin sitten katsomaan eduskunnan kyselytuntia.

20160526_132212

Eduskuntatalon pitkällä käytävällä voi viilettää potkulaudalla jos on kiire

Perjantaina oli vuorossa harjoitteluni viimeinen ja myös muihin verrattuna hieman erilainen päivä. Sitä en viettänyt eduskunnassa, vaan opetus- ja kulttuuriministeriössä. Aamulla olin taas hieman jännittynyt, sillä jouduin menemään uuteen ja tuntemattomaan paikkaan. Onneksi minua tuli vastaan raitiovaunupysäkille nuva-toiminnasta tuttu henkilö. Ensimmäinen työni oli mediaseurantaa, jonka jälkeen autoin kirjeiden postittamisessa jonkin aikaa. Sitten pidimme pienen tauon, jonka aikana pääsin näkemään erilaisia tiloja ministeriössä, kuten ministerin työhuoneen. Tapasin myös Sannin ja puhuimme viikostani sekä hänen tulevasta matkastaan Brysseliin. Tämän jälkeen jatkoin postituksessa auttamista hetken aikaa, ja kun se saatiin valmiiksi, aloin arkistoida ministerin postia viime kesäkuulta maaliskuuhun.  Lopulta kun se oli ohi, kirjoitin tämän tekstin loppuun, ja niin oli viikon harjoittelu ohi.

20160524_100153

Eetu työn touhussa eduskuntatalossa

Viikko tuntui näin mielenkiintoisessa ja jännittävässä paikassa liian lyhyeltä ajalta, sillä ministerin viikot voivat olla niin erilaisia, että ensi viikko voisi taas tuntua täysin erilaiselta!

-Eetu Niemi