Tunti liikuntaa jokaisen koululaisen päivään

Olin viime sunnuntaina pitkästä aikaa ladulla. Hiihtäminen on yksi suosikkiliikuntamuodoistani. Tyyli tai vauhti eivät ratkaise, vaan ulkoilu, maisemat, yhdessäolo ja hikitakuu. Oli niin kivaa, että pikkuisen jopa harmitti, kun ladulla ei ollut ruuhkaa, vaikka oli hyvä sää, sunnuntai ja Tammelan stadionin baana aivan viimeisen päälle kunnossa.

Liikkumattomuus on viheliäinen ongelma. Yli puolet lapsista ja nuorista liikkuu liian vähän. Liikunta edistää oppimista, ennaltaehkäisee sairauksia ja tuo hyvää oloa ja mieltä.

Olen ottanut projektikseni pyrkiä edistämään lasten ja nuorten liikkumista. Tällä viikolla avasin opetus- ja kulttuuriministeriössä seitsemän miljoonan euron avustushaun kouluille Liikkuva koulu -toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Tavoitteena on tuoda liikettä kouluun, tunti liikuntaa jokaisen peruskoululaisen päivään.

Käytännössä ”tunti liikuntaa päivässä” voi tarkoittaa esimerkiksi pidempiä liikuntavälitunteja, oppimista muualla kuin pulpeteissa nököttäen, ympäristöoppia liikunnallisella luontoretkellä tai vaikkapa paikallisten urheiluseurojen kanssa yhteistyössä toteutettuja liikuntakerhoja koulujen iltapäivissä. Toteutus on vapaa, tavoite on yhteinen – lapset liikkeelle! Forssan seudun koulut ovat jo kivasti mukana, ja nyt kannattaa hakea avustusta, kun sitä on jaossa.

Samaan aikaan suunnittelemme, miten Liikkuva koulu voisi toteutua toisella asteella. Varhaiskasvatuksen suosituksissa on kaksi tuntia aktiivista liikettä. Myös tätä pyrimme edistämään, kun Opetushallitus tekee ensimmäistä kertaa varhaiskasvatuksen perusteet. Meillä aikuisilla on iso vastuu paitsi omasta liikkumisestamme, myös siitä, että näytämme esimerkkiä.

Tällä viikolla aukesi myös haku lukion tuntijakokokeiluun. Se mahdollistaa opiskelijoille laajemman valinnaisuuden ja omien, yksilöllisempien polkujen rakentamisen kohti jatko-opintoja. Lukion suuri tehtävä on ruokkia nuorissa innostusta oppia uutta, auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa ja rohkaista tarttumaan maailman moniin mahdollisuuksiin. Olen ilahtunut siitä, että Forssan yhteislyseo on alustavasti osoittanut kiinnostusta lähteä kokeiluun mukaan. Forssan seudun kannattaa pyrkiä edelläkävijöiden joukkoon. Se sopii lapsiystävällisen kaupungin strategiaan.

Toivon, että meillä olisi Forssan valtuustossa rohkeutta tehdä sellainen tulevaisuuden palveluverkkoratkaisu, joka turvaa lapsillemme ja nuorillemme uudenaikaiset, modernit oppimisympäristöt ja uusien, ensi syksynä voimaan tulevien opetussuunnitelmien mukaiset mahdollisuudet.

Alkava viikko on jälleen täynnä isoja asioita. Yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat ratkaisuvaiheessa. Vaikka ei talvilomille ehtisikään, ladulle ehtiminen on itsestä kiinni. Liikunnallisia talvipäiviä.

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on forssalainen opetus-, kulttuuri- ja urheiluministeri.