Maailma menee parempaan suuntaan

Kun aika on vaikea, on helppo ajautua mielentilaan, että lasi on mieluummin puoliksi tyhjä kuin täysi. Tutut ja tuntemattomat sanovat usein kohdatessa, että työsi on varmaan rankkaa, kun kaikki on niin kurjaa siellä kyselytunnilla.

Mietin, mitä tein perjantaina. Perjantaina linjasimme kantoja ja askeleita parempiin sote-palveluihin, rakensimme aivan uudenlaisia kotoutumisen polkuja, kehitimme tutkijanuria, pohdimme kulttuuritapahtumien sääntelyn purkamista, jotta kulttuuritarjonta olisi vieläkin rikkaampaa ja elävää, kehitimme tulevaisuuden oppimisympäristöjä (superinnostavaa!) ja uudistimme nuorisolakia.

Kaikki näistä asioista nojaavat eteenpäin ja rakentavat parempaa tulevaisuutta. Niistä ei vaan kyselytunnilla kysytä.

Edellisellä viikolla linjasimme 600 miljoonan euron korjausvelkapaketista, jolla kunnostetaan teitä, ratoja ja siltoja. Se tuo uutta työtä, helpottaa yritystoimintaa, tuo urakoita joka puolelle Suomeen, helpottaa jokapäiväistä arkea ja lisää liikenneturvallisuutta. Myös Forssan seutua muistettiin, kun Somero-Forssa-maantien korjaukseen varattiin rahoitusta 600 000 euroa.

Ei oppositio kysynyt mitään siitäkään.

Valmistautuminen kevään kehysriiheen on alkanut. Linjaamme siellä talousraamin tuleville neljälle vuodelle. Tavoitteet ovat kirkkaat. Verotus ei saa kiristyä, velkaantuminen taitetaan ja taloutta hoidetaan vastuullisesti. Ajatukset siitä, että joitain kustannuksia siirrettäisiin budjettikehyksen ulkopuolelle tai jollain muulla keinoin peukaloitaisiin todellista talouden kuvaa, eivät sovi yhtälöön. Jotta suomalaiset voivat luottaa, että taloutta hoidetaan vastuullisesti, edessä olevat vaikeat päätökset on tehtävä – ja ne tehdään.

Monet isot asia liikkuvat eteenpäin. Sote-uudistuksessa on viisi tärkeää linjaa. Paremmat tulevaisuuden palvelut ja oikea-aikainen apu. Ihminen etusijalle, palvelujen keskiöön, ja laaja valinnanvapaus. Kolmen miljardin euron kestävyysvajevaikutus, ja tiukka linja siinä, että verotus ei kiristy. On aika viedä sote maaliin ja palauttaa myös luottamus politiikkaan.

Paikallinen sopiminen etenee, ja se on tärkeää, jotta Suomessa olisi tulevaisuudessa enemmän töitä ja vähemmän työttömyyttä. Yhteiskuntasopimuksen kohtalonhetket ovat nyt, ja toivon työmarkkinaosapuolilta vastuuta viedä ne maaliin.

Kouluissa ympäri Suomen tehdään joka päivä töitä sen eteen, että lapsilla ja nuorilla olisi hyvä tulevaisuus. Käynnistimme juuri opettajankoulutuksen uudistuksen, teemme ammatillisen koulutuksen reformia ja uudistamme korkeakoulujen kanssa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rakenteita ja työnjakoa. Yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa rakennamme lapsi- ja perhepolitiikan muutosohjelmaa, jossa pyrimme siirtämään lapsiperheiden palvelujen painopistetta ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen, jotta apu tavoittaisi ajoissa sitä tarvitsevat.

Ei alistuta anemiaan. Minä uskon, että maailma on kaikista nyt läpikäytävistä vaikeuksista huolimatta menossa parempaan suuntaan. Me voimme vaikuttaa siihen itse.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on forssalainen opetus- ja kulttuuriministeri (kok).