Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen tervehdys Hämeenlinnan Pride-juhlaan

Arvoisa Pride-väki,

Pride-kulkueessa on kyse sekä erilaisuuden että yhdenvertaisuuden juhlimisesta.

Kenenkään ei pitäisi joutua piilottelemaan seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään. Kenenkään ei tulisi joutua elämään piilossa tai puolikasta elämää, teeskentelemään olevansa jotakin muuta kuin on tai asettumaan ennalta määrättyyn muottiin.

Jokaisen tulee saada itse määritellä identiteettinsä ja kaikkia tulee kohdella samanarvoisina. Tämä viesti on tärkeä meille jokaiselle.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat saavat yhä Suomessa osakseen epätasa-arvoista kohtelua ja syrjintää. Asenneilmapiirissä on paljon korjattavaa.

Suunta on kuitenkin nyt oikea. Viime kaudella kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista hyväksyttiin eduskunnassa. Kansalaisaloite sai suomalaisilta laajan tuen: yhteensä 166 851 allekirjoitti aloitteen. Hieno Tahdon2013 –kampanja lisäsi suomalaisten ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta.

Hallitus tekee tarvittavat lainsäädännölliset muutokset, jotta tasa-arvoinen avioliittolaki etenee. Tasa-arvoinen avioliittolaki on tärkeä askel yhdenvertaisuuden edistämisessä ja myös osoitus kansalaistoiminnan voimasta. Vaikka tasa-arvoisessa avioliittolaissa on kyse parien juridisesta asemasta, sillä on myös merkittävä vaikutus yhteiskunnan asenneilmapiiriin: siihen, miten me kohtelemme samaa sukupuolta olevia pariskuntia ja erilaisia perheitä.

Maailma muuttuu, ja me voimme kaikki osaltamme vauhdittaa tätä muutosta. Hämäläisenä kansanedustajana ja opetus- ja kulttuuriministerinä olen todella ylpeä, että Hämeenlinnassa järjestetään oma Pride-kulkue. Toivon, että tämä kulttuuri leviää koko Suomeen. Toivon, että suomalaiset ympäri maata oppivat juhlimaan erilaisuutta ja välittävät tämän asenteen myös tuleville sukupolville.

Näillä sanoin toivotan teille kaikille iloista Pride-päivää ja kaikkea hyvää!

Parhain terveisin

Sanni Grahn-Laasonen
Opetus ja kulttuuriministeri