Maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta

Insinööri -lehti 20.8.2015

Yhteiskunnan kova muutosvauhti näkyy myös insinöörien työssä. Työnkuvat muuttuvat. Alalle syntyy uusia, lisää luovuutta ja erilaista osaamista vaativia töitä.

Digiaika edellyttää yritysten ja prosessien digitalisointia, teollinen internet tarvitsee osaajia. Herääminen ilmastonmuutokseen taas edellyttää yhä puhtaampia keinoja energiantuotantoon ja kasvava jäteongelma moderneja kiertotalousratkaisuja.

Näiden alojen osaaminen on Suomessa maailman huippua. Menestystarinoiden lomassa olemme saaneet kokea myös raskaita uutisia, viimeisimpänä Microsoftin heinäkuinen päätös irtisanoa Suomessa yhteensä 2 300 työntekijää. Tällaisessa tilanteessa, pitkittyneen taantuman keskellä, Suomen uudistumiskyky punnitaan.

Insinöörialojen kehittyminen edellyttää korkeakoulutuksen päivittämistä tähän päivään. Kouluttautuminen on edelleen paras tae työllistyä ja paras keino vähentää riskiä joutua työttömäksi.

Hallitus panostaa osaamiseen useilla kärkihankkeilla. Korkeakoulujen pääomittamisella vahvistetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toimintaedellytyksiä. Opintoja vauhditetaan mahdollistamalla ympärivuotinen opiskelu korkeakoulussa ja uudistamalla valintakoemenettelyjä. Korkeakoulujen profiloitumista ja selkeämpää työnjakoa vauhditetaan.

Jäykkiä rakenteita on murrettava. Opiskelijoilla on oltava joustavammat mahdollisuudet liikkua alalta alalle, korkeakoulusta ja korkeakoulusektorilta toiselle. Digitalisaatiota on tässäkin hyödynnettävä nykyistä paremmin. Aikaisemmin saavutettu osaaminen on tunnistettava ja tunnustettava paremmin.

Monimutkaistuva maailma tarvitsee moniosaajia, ja koulutuksen rakenteiden on taivuttava siihen. Jatkossa insinöörityössä kuten muillakin aloilla korostuu yhä enemmän luovuus, ongelmanratkaisutaidot ja kyky yhdistellä eri alojen osaamista. Kouluttautumisesta mahdollisimman monipuolisesti ei ole haittaa, päinvastoin opintoyhdistelmissä kannattaa olla ennakkoluuloton.

Hallituksen tavoitteena on tehdä Suomesta kymmenessä vuodessa maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta. Eiköhän aloiteta jo tänään.

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on opetus- ja kulttuuriministeri.