Neljän vuoden tilinpäätös

Forssan Lehti 15.3.2015

Tämä eduskunta äänesti eilen viimeisen kerran. Ovet suljettiin ihan kirjaimellisesti, sillä talo meni remonttiin. Uusi eduskunta onkin pari seuraavaa vuotta evakossa naapurissa, Sibelius-Akatemian salissa. Takana on neljä vuotta hurjan mielenkiintoista, mutta Suomen kannalta haastavaa aikaa. Aika on kulkenut nopeasti, valtavasti on ehtinyt tapahtua.

Kansanedustajana ja Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtajana sain urakoida edunvalvontatyössä. Valtatie kakkoselle neuvottelimme rahoitusta kahteen otteeseen, mikä oli taloustilanne huomioon ottaen erittäin hyvä onnistuminen ja yhteistyön tulos. Sen ansiosta tie leveni, liikenneturvallisuus parani, nopeusrajoitus nousi sataseen ja matka nopeutui. Tästä olen iloinen – ja työ kakkostien eteen jatkuu!

Lisäksi on puolustettu verotoimistoa, ammattikorkeakouluyksikköämme, Paanan koulun rahoitusta, toisen asteen aloituspaikkoja, hyvinvointikuntayhtymää, luonnonvarakeskuksen Jokioisten-toimipistettä ja paljon muuta. Olen saanut olla avaamassa ovia yrityksillemme. Se on näkymätöntä työtä, mutta valtavan tärkeää myös jatkossa. Kaikki verkostot täytyy hyödyntää Forssan seudun hyväksi. Olen pyrkinyt tuomaan tänne ihmisiä tutustumaan ja näkemään, mitä kaikkea meillä täällä on – viimeksi tällä viikolla Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen ja valtiosihteeri Sirkku Linnan ja parin viikon päästä pääministerin.

Nousin ensimmäisellä kaudellani puolueen varapuheenjohtajaksi ja puoli vuotta sitten ministeriksi. Se on avannut todelliset väylät vaikuttaa. Yrittäjyyttä haittaavia lupaprosesseja on nopeutettu ja sujuvoitettu ja byrokratiaa karsittu. On neuvoteltu uuden ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteista ja Itämeren suojelusta, on edistetty cleantech-vientiä Kiinassa. On istuttu tunteja puolustamassa koulutusta sivistyspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäajan pidennyksen tuon valtioneuvostoon vielä ensi tai seuraavalla viikolla, ja lievennyksiä terveen järjen vastaiseen lakiin valmistellaan parhaillaan. Sekä paljon muuta!

Tämä hallituskausi on ollut vaikea, se ei ole mikään salaisuus. Toisin kuin puhutaan, kyllä niitä kipeitä ja välttämättömiä sopeutuspäätöksiäkin on tehty – yhteensä kuuden miljardin euron edestä, mikä on enemmän kuin yhdenkään hallituksen kaudella tähän asti. Kukaan ei olisi näitä päätöksiä halunnut, mutta tekemättäkään ei voinut jättää, sillä valtionvelka nousee tänä vuonna sataan miljardiin.

Viimeinen viikko eduskunnassa oli yhtä sirkusta. Se ei anna kovin hyvää kuvaa politiikasta eikä ole eduksi kenellekään, ei hallitukselle eikä oppositiolle. Tällaista ei soisi enää nähtävän.

Syyttely ja syyllisten etsiminen olisi lankeamista ihan samaan, joten jätetään se väliin. Sen sijaan toivon, että tulevalla hallituskaudella saamme hallitukseen puolueet, joilla on yhteinen tilannekuva ja uskallusta. Työ on asetettava etusijalle. Osaamista on vahvistettava, ja koulutukseen panostettava. Ylisääntelyn purkamista on jatkettava ja Suomea uudistettava. Kipeät säästöt ja vaadittavat päätökset on tehtävä niin, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevista pidetään huolta.

Tarvitaan lisää positiivista tekemisen meininkiä! Synkistelemällä ei tämä maa nouse. Sama koskee meidän Forssan seutua. Lähestyvät vaalit ja kampanjointi antaa mahdollisuuden keskustella niistä eväistä, millä Suomi ja Forssan seutu saadaan uuteen nousuun.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on ympäristöministeri ja forssalainen kansanedustaja (kok).