Koulutus kiinnostaa oppositiota vasta kaksi kuukautta ennen vaaleja

Alkavalla viikolla eduskunnassa käydään välikysymyskeskustelu koulutuksesta. Keskustelu koulutuksesta ja sen resursseista on todella tärkeää ja tervetullutta. Välikysymyksen ajoitus kertoo kuitenkin tekijöistään.

Välikysymyksiä on ollut tällä kaudella kaikkiaan 21 ennen tätä, mutta yksikään niistä ei ole koskenut koulutusta. Ei yhden yksi. Pari viikkoa sitten Educa-messuilla puoluejohtajien paneelissa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen antoi asiasta Keskustalle huomautuksen. Aihe ei ole oppositiota kiinnostanut neljään vuoteen – ennen kuin nyt, juuri sopivasti ennen vaaleja.

Kun vaaleihin on kaksi kuukautta, hallituksen kaatamiseen tähtäävän välikysymyksen hyödyt ovat tässä vaiheessa laihanlaiset.

Toinen huomio liittyy Keskustan kritiikkiin hallituksen koulutussäästöistä.

Keskusta ei omassa varjobudjetissaan esittänyt euroakaan lisää koulutukseen, ei sentin senttiä paikkaamaan koulutuksen leikkauksia.

Päinvastoin, Keskusta halusi varjobudjetissaan perua hallituksen hyvän päätöksen pääomittaa yliopistoja 75 miljoonalla eurolla. Miten osaamisen ja tutkimuksen kehitystä vauhdittaa päätös, jolla leikataan korkeakoulujen rahoitusta?

Lisäpanostus yliopistoille oli hallitukselta vaikeassa ajassa iso ja tärkeä päätös. Vain korkealla osaamisella ja tutkimuksella Suomeen saadaan liikettä. Keskusta olisi vetänyt tältä päätökseltä ruksin yli.

Keskusta syyttää hallitusta koulutuksen saavutettavuuden rapauttamisesta, mutta ei esitä ongelmien ratkaisemiseksi mitään.

Kokoomus pitää tärkeänä, että toisen asteen rahoitusta uudistettaessa pienten lukioiden toimintaa turvataan syrjäseutulisällä. Lukioiden hallinnollinen yhdistäminen, etäopetuksen kehittäminen ja teknologian tuomat mahdollisuudet turvaavat, että koulutus ei muutu vain pelkästään isojen kasvukeskuksien palveluksi. Koulutuksen tulee jatkossakin olla kaikkien suomalaisten ulottuvilla.

Toinen hämmästyksen aihe on rakas entinen hallituskumppanimme Vihreät. Vihreät ovat kuitanneet hallituksessa ollessaan kaikki rakenne- ja säästöpäätökset, joita tällä hallituskaudella on jouduttu tekemään vaikeasta taloustilanteesta johtuen. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kuvailee hallituksen toimintaa törkeäksi, vaikka itse on istunut samoissa pöydissä kuittaamassa säästöt. Arvioikaa te, mutta minusta tämä ei anna puolueesta kovin uskottavaa kuvaa.

Tällä hallituskaudella on jouduttu tekemään todella ikäviä säästöjä myös koulutukseen. Kaikki tiedämme, miksi. Ikäviä päätöksiä on ollut pakko tehdä, jotta julkinen talous saataisiin terveemmälle pohjalle ja velkaantuminen tulevien sukupolvien piikkiin taittuisi. Ainoastaan terve julkinen talous takaa sen, että tärkeistä palveluista voidaan pitää kiinni – ja ettei koulutuksemme rapaudu.

Koulutussäästöjen tiellä ei kuitenkaan voida enää jatkaa, sillä emme halua vaarantaa suomalaisten osaamistasoa ja Suomen mahdollisuuksia pärjätä kansainvälisessä kiristyvässä kilpailussa korkean osaamisen markkinoilla.

Kokoomus on tehnyt valinnan. Me emme halua leikata koulutuksesta. Tulevalla vaalikaudella on panostettava tulevaisuuteen – lapsiimme ja nuoriimme – ja käännettävä suomalaisten osaaminen uuteen nousuun.