Isänmaa, maailman paras maa

Forssan Lehti 7.12.2014

Suomi täyttää sata vuotta kolmen vuoden kuluttua. Isänmaa, kotimaa, maailman paras maa.

Itsenäisyyttä juhlistettiin uusitussa tasavallan presidentin linnassa lauantaina. Itsenäisyyspäivä on juhlapäivistä arvokkain. Se muistuttaa meitä siitä, mistä olemme tulleet ja mistä meidän on kaikki syy olla kiitollisia joka päivä. Se muistuttaa menneiden sukupolvien työstä ja toisaalta siitä, että nyt on meidän vuoromme rakentaa Suomea.

Meitä edeltävät sukupolvet ovat rakentaneet Suomen, joka on yksi maailman turvallisimmista, vauraimmista ja vapaimmista valtioista. Kuulumme koulujärjestelmien kärkeen, meillä on laadukas terveydenhuolto ja olemme yksi maailman vähiten korruptoituneista maista. Meillä on maailman pienin lapsikuolleisuus.

Tällaisen maan aikaisemmat sukupolvet ovat meille rakentaneet samalla, kun he ovat turvanneet Suomen itsenäisyyden hyvin vaikean vuosisadan ajan. Meidän arvokkaan isänmaamme puolesta on taisteltu ja sinnitelty läpi talvisodan, jatkosodan sekä niitä seuranneiden vaaran vuosien ja kylmän sodan. Meitä edeltäneet sukupolvet ovat pitäneet tiukasti kiinni kansanvaltaan perustuvasta demokraattisesta järjestyksestä.

Historia velvoittaa meitä. Toivon, että tulevat sukupolvet voivat olla myös meistä ylpeitä. Haluan, että lapsemme ja lapsenlapsemme voivat miettiä, että olipa hyvä, että vanhempamme uskalsivat tehdä rohkeita päätöksiä ja viedä Suomea ja maailmaa eteenpäin.

Se Suomi, jonka haluaisin nähdä, on inhimillinen, rohkea ja yritteliäs. Mahdollisuuksiltaan tasa-arvoinen. Se Suomi pitää huolen asioistaan niin, ettei jää koskaan yksin yhä keskinäisriippuvaisemmassa maailmassa. Se Suomi kantaa vastuun ympäristöasioissa niin kansallisesti kuin globaalistikin ja jättää maapallon elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

Lennän tänään Limaan, Peruun kansainväliseen ilmastokokoukseen, jossa on tarkoitus valmistella Pariisissa vuoden päästä tehtävää ilmastosopimusta. Suomen pitkän aikavälin tavoite on hiilineutraali yhteiskunta. Globaalilla tasolla Suomi haluaa saavuttaa kattavan ja sitovan kansainvälisen ilmastosopimuksen.
Liman kokous on merkittävä siksi, että jos nyt emme saa sovittua keskeisistä kysymyksistä, Pariisin ilmastosopimus on vaarassa.

Limassa pitää ensi viikolla sopia Pariisin sopimuksen neuvottelutekstin keskeisimmistä elementeistä, kansallisten panosten käsittelystä vuonna 2015 ja panosten yhteydessä annettavien tietojen vaatimuksista.

Kaksiviikkoisen kokouksen korkean tason osuus alkaa varovaisen optimistissa tunnelmissa. EU, Kiina ja Yhdysvallat ovat jo ilmoittaneet päästötavoitteistaan. EU on valmis myös nostamaan tavoitteitaan. Lisää kunnianhimoa tosin tarvitaan, jos kahden asteen tavoite aiotaan saavuttaa.

Liman neuvotteluista ei tule helpot, mutta siellä on onnistuttava. Näissä neuvotteluissa on konkreettisesti kyse siitä, millaisen maapallon jätämme lapsillemme.
Limassa kuluu koko viikko, palaan kotiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Sen jälkeen alkaa ”loppukiri” eli budjettiviikko, jolloin ohuen enemmistömme voimin äänestämme eduskunnassa satoja kertoja vahvistaen ensi vuoden talousarvion vielä ennen joulua.

Paljon siis tekemistä vielä ennen kuin on Timanttisen joulushown ja rauhoittumisen aika.

Onnellista adventtiaikaa.

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on ympäristöministeri, Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja forssalainen kansanedustaja.