Alexin tulo tuo säpinää

Itä-Häme 25.6.2014

Tänään äänestämme eduskunnassa Alexander Stubbin ensimmäisen hallituksen luottamuksesta. Alexista Suomi saa kansainvälisen ja osaavan uuden ajan pääministerin, joka sanoo ”kiitos ei” kabinettisuhmuroinnille ja pisteiden keräilylle.

Alexin valinta virkistää suomalaista politiikkaa. Esimakua saimme jo hallitusohjelmaneuvotteluissa viime viikolla. Tiedotustilaisuudessa oli silmin nähden hyvä meininki. Asioista oli sovittu yhdessä, ja kemiat toimivat. Tätä Suomi tarvitsee – uutta tapaa johtaa. Hatunnosto myös uudelle valtiovarainministerille Antti Rinteelle, joka on osoittautunut rakentavaksi sopijakumppaniksi.

Suomi tarvitsee nyt tulevaisuudenuskoa. Uuden hallituksen ohjelma vastaa tähän huutoon mielestäni hyvin. Tärkeimpänä tavoitteena on saada Suomi uuteen nousuun kasvulla ja työllisyydellä. Sen ytimessä on, että julkinen talous saatetaan kestävälle pohjalle. Sovituista valtiontalouden kehyksistä pidetään kiinni, ja velkasuhde käännetään laskuun. Tavoitteena on Suomen luottoluokituksen säilyminen nykyisellä tasolla, jotta yritykset ja kotitaloudet voivat jatkossakin saada kohtuuhintaista lainaa.

Uuden hallituksen ohjelma sisältää muun muassa sääntelyn purkamista, koulutuspanostuksia, tulevaisuutta rakentavia infrahankkeita, palkkaverotuksen keventämistä ja lapsiperheiden elämää helpottavan verohuojennuksen. Hallitus on sitoutunut siihen, ettei kuntien menoja lisätä ilman, että vastaavalla määrällä karsitaan tehtäviä ja velvoitteita. Samoin teollisuudelle on annettu lupaus, ettei sääntelytaakkaa tai velvoitteita lisätä. Näistä periaatepäätöksistä on pidettävä kiinni. Lipsumiseen ei ole varaa.

Nyt työnsä aloittava hallitus on erityisen yrittäjämyönteinen. Tarkoitus on tukea erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, sillä ne jos mitkä Suomessa työllistävät. Yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden palauttaminen on ilouutinen myös hämäläiselle matkailulle ja ravintolatoiminnalle. Veikkaanpa, että Vierumäelläkin ollaan tyytyväisiä!

Yksinyrittäjien sosiaali- ja eläketurvaa parannetaan. Syksyn 2014 aikana laaditaan selvitys maksuperusteiseen arvolisäveroon siirtymisestä pienten yritysten osalta. Uudistus helpottaisi pienten yritysten maksuliikennettä. Yritysrahoituksen saantia sujuvoitetaan. Lisäksi pikaisesti selvitetään kasvun ja työllisyyden kannalta vaikuttavimmat keinot yritysten sukupolvenvaihdosten helpottamiseksi.

Näitä kaikkia ja monia muita terveisiä olen saanut ja vienyt eteenpäin myös päijäthämäläisiltä yrittäjiltä, joita olen viimeisen vuoden aikana tavannut. Nyt on löydettävä keinot yrittäjän arjen helpottamiseksi ja palkkaamisen kynnyksen madaltamiseksi. Kasvun voi luoda vain yrittäjä yhdessä työntekijöidensä kanssa, mutta se edellyttää, että toimintaympäristö on kilpailukykyinen.

Politiikan syksystä tulee kiireinen, sillä ensi vuoden budjetin lisäksi tehdään valmiiksi kaikki se lainsäädäntö, mistä on sovittu kehysriihessä ja rakennepoliittisessa ohjelmassa. Lisäksi odotamme työmarkkinajärjestöiltä eläkeratkaisua.

Vaikka Stubbin ensimmäinen hallitus tekee työtään vain kymmenen kuukautta, se ei ole mikään ylimenokauden hallitus. Isänmaan kannalta tärkeät päätökset tehdään nyt, jotta meillä on antaa tuleville sukupolville lupaus siitä, että Suomi on jatkossakin hyvinvointivaltio ja hyvä maa.

Tiukan taloudenpidon keskellä on pidettävä huolta suomalaisesta sivistyksestä ja osaamisesta. Ilman niitä pieni maa ei kehity eikä mene eteenpäin.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja hämäläinen kansanedustaja.