Vihdoinkin hyviä uutisia

Forssan Lehti 27.4.2014

Kun hallitus alensi historiallisesti yhteisöveroa, arvostelijoita riitti. Mielet muuttuivat lennosta tällä viikolla, kun teollisuuden hyvät uutiset levisivät. Metsä Groupin Äänekoskelle suunnittelema uusi sellutehdas on investoinnin suuruudessa ihan omaa luokkaansa, metsäteollisuuden historian suurin. Se tuo toteutuessaan Suomeen uutta työtä ja vientituloja ja nostaa kansantuotettamme. Samalle viikolle osui myös uutinen Stora Enson 110 miljoonan euron investoinnista Varkauden-tehtaalle.

Nämä uutiset kertovat uskalluksesta ja luottamuksesta tulevaan ja muistuttavat vahvuuksistamme. Suomen kannattaa panostaa biotalouteen ja vihreään teknologiaan, parhaana valttinamme korkea osaaminen.

Keskusta oppositiossa oli jo pitkään teroittanut kynsiään jättääkseen välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Ryhmänjohtaja Kimmo Tiilikaisen pokeri ei oikein pitänyt, kun hän yritti eduskunnan salissa julistaa, että hallitus ei ole tehnyt mitään. Ajoitus oli kerta kaikkiaan pielessä eikä sisällölle katetta, sillä samaan aikaan Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan kertoi Kauppalehdessä, että hallituksen yhteisöveron alennuspäätös vaikutti uuden sellutehtaan rakentamissuunnitelmiin.

Sosiaalidemokraatit arvioivat eduskunnan Kuppilassa, että sellutehdasinvestointi sataa puolueen puheenjohtajakilpailussa Urpilaisen laariin. Se olisikin ihan oikein, sillä Urpilainen toimi rohkeasti suostuessaan Kokoomuksen vaatimuksiin yritysverouudistuksesta suomalaisen teollisuuden vauhdittamiseksi. Päätös ajoi Urpilaista ahdinkoon omien keskuudessa, mutta se oli isänmaan etu. Tällaisista teoista voisi kuvitella omien palkitsevan, vaan ei siltä näytä.

Keväästä on tulossa tärkeä ja jännittävä. Kehysriihen päätösten ja hallituksen rakennepaketin toimeenpano on vauhdissa. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa aloitimme uuden yhdenvertaisuuslain laajat kuulemiset. Ukrainan tilanteesta eduskuntaryhmäämme on briiffattu päivittäin.

Vapaa-ajanongelmiakaan ei ole, siitä pitävät lähestyvät eurovaalit huolta. Moni on ihmetellyt, mikä saa kärkipoliitikkomme Alexander Stubbin ja Henna Virkkusen asettumaan ehdolle ja pääministeri Jyrki Kataisenkin tähyämään Euroopan kentille. Itse en ihmettele yhtään. Eduskunnasta käsin näkee hyvin, kuinka Euroopan unionin merkitys kasvaa koko ajan. On arvioitu, että yrityksiä koskevasta lainsäädännöstä jo 70 prosenttia ja kaikesta lainsäädännöstämme yli puolet tulee jo EU-tasolta. Euroopan unionin merkitys Suomelle on niin suuri, että meidän kannattaa lähettää asioita hoitamaan parhaat voimat.

Kotikaupungillamme on tänään 50-vuotisjuhla. Valtuusto hyväksyi pari viikkoa sitten uuden, loistavan, eteenpäin katsovan strategian. Lisäksi seudullamme on käynnistymässä vapaaehtoinen kuntaliitosselvitys. Paljon tapahtuu, ja juhlaan on aihetta! Minulta tosin jäävät kekkerit tällä kertaa väliin, sillä eräällä pienellä forssalaisella on 1v-syntymäpäiväjuhlat samaan aikaan.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja (kok) ja Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja.